Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Sony Xperia XZ – superfinish och ambitiös kamera men styvmoderligt system

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-11-19 13:52  |  Lästid: 3 minuter
Sony_Xperia_900px

Man skulle kunna säga att Sony har slagit ihop sin gamla Z-serie med den nyare X-serien. Den förstnämnda, med modeller som Xperia Z3 och Z5 Compact tillhör Digitalts favoriter, medan den senare har fått rätt sval kritik sedan den lanserades i våras. Vi har nu testat resultatet av fusionen: nya toppmodellen Sony Xperia XZ.

* * *

Sony Xperia XZ

Betyg: Fiskegubbar-4
System: Android 6 (Marshmallow)
Skärm: 5,2 tum HD
Kamera: 23 megapixlar
Minne: 32 gigabyte + SD_kort
Pris: 6 990 kr

Sonys nya flaggskepp har funnits ute i ungefär en månad, och ska vara efterföljaren till fjolårets Z5-modeller, dock utan att kännas fullt så lyxigt påkostad. Det är en genomgående bra, vattentålig telefon med en fin 5,2-tums HD-skärm och många typiska Sony-kännetecken. Samtidigt, med priset ställt mot funktionerna, är det inget självklart köp om du redan har, och är nöjd med, någon av de senare modellerna.

Telefonen har usb-c och hörlursuttag och kompromissar inte på samma sätt som Apples märkliga vägval med iPhone 7 – som saknar hörlursjack och usb-c, vilket är den enda anslutning som deras nya Macbook-datorer har. Sony använder en ny laddningsteknik som ska öka livslängden med det dubbla, genom att inte ladda batteriet proppfullt under natten men däremot strax innan du drar ur sladden. Den försöker nämligen lära sig dina vanor över tid.

Hur väl det går för en människa med normala vanor kan jag tyvärr inte svara på, men här har vi också idéer som Apple med fördel kunde ta lärdom av. Batteritiden är helt klart godkänd men inte anmärkningsvärd, som hos deras mindre telefoner i Compact-utförande, men vår samtidigt testade Moto Z höll genomgående längre.

Design och finish är i toppklass med ursnyggt metallisk baksida, särskilt den djupblå varianten på bilderna, som kallas Forest Blue. Med en vikt på 161 gram är telefonen ganska tung, men ligger bra och balanserat i handen. Däremot vore det trevligt om Sony kunde börja trimma ned de stora ytorna ovanför och under skärmen.

* * *

Sony Xperia XZ

Kameran skjuter med 23 megapixlar, och dess snabbhet är i en klass för sig. Dels kan du gå från idé till bild på en teoretisk tid om 0,6 sekunder från att du trycker på kameraknappen för att starta kameran tills bilden är tagen. Dels har kameran sensorer och teknik från Sonys kameradivision, och klarar att plåta med bättre skärpa än tidigare, under snabba förlopp och dåligt ljus. Med laser-autofokus mäts avståndet till objekten du plåtar, och en extra sensor sätter vitbalansen.

Jag tycker dock ändå inte att Sonys upplägg med kamera-appar är så bra det kunde vara, och när jag jämförde med till exempel Moto Z och iPhone 6S utan några speciella inställningar, blev inte resultatet lika bra enligt en högs subjektiv bedömning. Den som är intresserad av att pilla och engagera sig kan säkert uppnå mycket med kameratekniken i XZ, och för filmning har den en grym bildstabilisator och möjlighet att skjuta med 4K-upplösning.

Sony säger sig ha smarta appar som lär sig av ditt beteende, och det må vara hänt. Men de borde framför allt ha färre appar, skippa onödigt bloatware, och satsa på en upprensad Android-version och även uppdatera sina telefoner snabbare till nya versioner. Vem behöver egentligen en telefontillverkares påträngande tips om ditten och datten? Vi är vuxna och har haft mobiltelefoner i 20 år, smartphones i 10 år, och börjar fatta hur allt det där funkar.

Det är absolut inget fel i stort på Sony Xperia XZ, men det är heller inte tillräckligt många klockrena rätt som gör den till ett bättre köp än andra telefoner i prisklassen. Efter ytterligare någon veckas användning har dock helhetsbetyget stigit något. Den känns emellertid som snäppet under top-of-the-line, och är inte ett essensiellt köp om du redan har en Xperia Z3 eller nyare.

* * *

Xperia X

Xperia X Compact, med 4,6-tumsskärm, har samma kamerateknik men skippar metallen i bakstycket till förmån för en blankpolerad plast (som blir kladdig). Men med ett smidigare format och ett pris på drygt 4 000 kronor kan den vara ett bra alternativ för dig som vill ha en ny Sony att ersätta din Z2 eller Z3 Compact med.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:55