Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Sony släpper nya toppmodellen Xperia X Performance

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-06-26 19:49  |  Lästid: < 1 minut
Sony Xperia X Performance

Efter en lansering av de andra modellerna i nya Xperia X-serien kommer nu i månadsskiftet juni-juli toppmodellen X Performance, för ungefär 7 000 kronor. Hela X-serien har 5-tumsskärmar och X Performance är därmed är en mindre topptelefon än Z5-modellerna från i höstas. Med HD-upplösning på 5 tums stor skärm fås en pixeltäthet på 441 ppi, vilket vida överstiger till exempel iPhone 6S och 6S Plus.

X Performance har dessutom en ny laddningsteknik från företaget Qnovo, för att förlänga batteriets livslängd, samt kamerateknik och ”predictive hybrid autofokus” från Sonys α-kameror – som ska förutsäga vad du vill plåta och hur detta bäst ska hanteras – och tar 23 megapixlars bilder och hela 13 megapixlar stora självisar.

Till skillnad från de olika, billigare andra två X-modellerna är den också vattentät, vilket känns rimligt och pålitligt från Sony, men samtidigt kan jag tycka att det är en lite luddig strategi med X- och Z-serier som ligger så nära varandra, och enklare X-modeller som inte heller är vidare billiga.

Förklaringen kanske kan vara att X Performance är den telefon som annars skulle ha hetat Z6? Varken design eller färgval signalerar dock samma typ av överdådiga klass som Xperia Z5 Premium från i höstas, och jag skulle sakna en riktigt knäpp topptelefon som fortsatte att innovera, på samma sätt som Z5 Premium gjorde med sin rätt så onödiga 4K-skärm.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar