Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Sonos nya högtalare och nya teknik som anpassar ljudet efter rummet

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-09-30 14:24  |  Lästid: 3 minuter

Sonos_PLAY5_White_203
Sonos Trueplay mäter ditt rums akustik och anpassar musiken, och senare i höst släpps också nya högtalaren Play:5 som är deras största och mest välljudande hittills. Digitalt-bloggen har lyssnat.

* * *

Sonos var först på marknaden med så kallade multiroom-system, internetanslutna högtalare som dels kan spela upp din egen lagrade musik, dels musik från Spotify, Tidal, Soundcloud och andra tjänster (dock ej Apple Music). Digitalt testade för två år sedan den då nya Play:1, företagets minsta modell. Läs den recensionen här, särskilt om Sonos och multiroom är okända koncept för dig.

Sonos_Photo_TableProducts_PLAY5

Nu släpper Sonos första större nyheten sedan dess, en helt ny version av största högtalaren Play:5. Den är snyggare, låter bättre än alla tidigare modeller och med hjälp av den nya Trueplay-tekniken kan den och alla andra Sonos-högtalare anpassas för just ditt rums akustiska förutsättningar.

Play:5 är en sluten högtalare med mer fokuserad bas än tidigare, och kan användas liggande eller stående – samt i stereopar, antingen liggande eller stående. Beroende på placering får man olika karaktärer på hur brett ljudbilden sprids i rummet, men redan med bara en högtalare fylls till och med ett stort vardagsrum upp med imponerande volym och precision.

Play:5 har sex högtalarelement, tre basar/mellanregister och tre diskanter, varav de yttre är riktade utåt sidorna, vilket bidrar till den stora rymdliga ljudbilden. Vi återkommer med ett riktigt test i höst/vinter, men preliminära intrycket är gott. Finishen är fin och färgvalen ytterst enkla: vitt, eller svart. Borta är den mörka metallen, vilken jag tyckt känts lite nördig.

Sonos_Photo_21 Sonos_PLAY5_White_102

Olika rum har olika former, material med vitt skilda förmågor att reflektera ljud och möblemanget inverkar också i stor grad. Allt detta gör att ljudet från en högtalare, som i ett akustiskt perfekt testlabb är kanon, kan låta betydligt sämre och mindre verklighetstroget än den borde i ditt eget hem – där den ju ska användas.

Trueplay är en ny funktion som också kommer gamla Sonos-högtalare till del, och bygger på samma principer som vid professionell mätning och installation av ljudutrustning. Med hjälp av mikrofonen i din mobil eller surfplatta mäter du upp rummets egenskaper, genom att gå runt och vifta som med en slagruta – samtidigt som högtalaren spelar en speciell ton. När justeringen, som tar någon minut, är klar märks en tydlig skillnad. Att en mobiltelefons mikrofon inte är av studiokvalitet spelar mindre roll, dess egenskaper är kända och hur mät-tonen tas emot kan användas för att analysera rummet.

Rummet vi testade detta i var ett snofsigt Stockholmskt bostadsrätt-kök med mycket oregelbundna former, vinklar och vrår och mycket kakel på vissa men inte alla ytor, samt stora fönster. Sämsta möjliga förutsättningar för musik som den ska låta. Men efter Trueplay-mätningen blev såväl diskanten bättre, basen tydligare och allt lät helt enkelt lite mer som det borde. Huruvida örat luras eller det verkligen är mer snarlikt hur musiken egentligen låter, ja det måste jämförelse-testas och omöjligt att uttala sig om än.

sonos_trueplay

Det funkar inledningsvis bara med iOS-enheter som flertalet senare iPhone- och iPad-modeller. Anledningen är att alla prylars mikrofoner är av olika fabrikat och typ och har olika egenskaper och ljudprofiler som appen självklart måste vara specialprogrammerad för att använda. Förhoppningsvis utökas stödet för Android senare, men där är ju problematiken att det finns hundratals Android-telefoner och inom dessa kan mikrofonerna och ljudtekniken också skilja sig, medan med Apple vet man mer säkert vad man får.

Högtalaren släpps senare i år för 5 400 kronor, en till två tusenlappar dyrare än den tidigare modellens nuvarande pris. Trueplay-tekniken kommer också ut i Sonos-appen senare i år.

Sonos_Q1F16_Sonos_Photo

Nya Sonos Play:5 bredvid Play:3 och Play:1.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 01:55