Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Sommarens nya lagomlurar imponerar

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-07-13 13:55  |  Lästid: 3 minuter
triss_zte_huawei_samsung

Tre nya Androidtelefoner i mellanstorlek från Samsung, ZTE och Huawei – med skärmar från 4,5 till 5 tum och prislappar från endast 2 000 till 4 300 kr. Behöver du inte visa upp dig med ett av de mest prestigefyllda fabrikaten, de största skärmarna, eller kräver de allra snabbaste processorerna finns det goda skäl att titta bredvid mobilbranschens mittfåra, satsa på ett nytt märke eller på en s.k. ”mini”-telefon – fastän det begreppet håller på att förlora sin mening.

zte_blade_vec_4g

ZTE Blade Vec 4G
Hyfsade prestanda till lågpris är de kinesiska mobiljättarnas filosofi, även om de i sin pr-kommunikation brassar på som vore detta en top of the line-lur. ZTE Blade Vec 4G kan dock hitta rätt på marknaden med avvägning mellan pris och prestanda.

Huruvida ZTE:s tidigare trista bildkvalitet eller tröga prestanda från andra ”Blade”-lurar går igen här låter vi vara osagt, men klart är att deras budgetlurar nu i alla fall fått en lite mer exklusiv form än en fem år gammal standardkloss.

Jämfört med Nokia Lumia 930 som vi skrev om för ett par dagar sedan, (som också har 5-tumsskärm) är upplösningen bara halv HD med 1280 x 720 bildpunkter, kameran skjuter med 13 megapixlar, Snapdragon-processorn snurrar med 1,2 i stället för 2,2 gigahertz och det inbyggda minnet är 16 i stället för 32 gigabyte.

Faktorer som givetvis påverkar priset i en skoj riktning: det blir endast 2 000 kronor när mobilen släpps i Sverige i slutet av juli.

huawei_ascend_p7

 

Huawei Ascend P7
Denna uppföljare till tidigare Ascend P6, (som fick en fyra i betyg i Digitalts test i våras) påminner designmässigt om de tidigare modellerna från Huawei och är fortfarande orimligt tunn med 6,5 millimeter. Skärmen har fått förbättrat gorillaglas, blivit unset större och mäter nu fem tum, med full HD som det anstår en telefon i premiumsegmentet. Ja, fastän Huawei håller priset till bara 3 700 kronor, ska denna konkurrera med en eller två tusenlappar dyrare lurar från de större, eller mest västorienterade, företagen.

Kameran har uppdaterats till 13 megapixlar och selfie-kameran är nu på hela 8 megapixlar av någon outgrundligt onödig anledning, och den filmar även selfievideos i full HD.

Vid de sista, smärtsamt sinande tio batteriprocenten så går telefonen in i ett sparläge och stänger ned onödiga funktioner, om du just behöver ha lite juice kvar för att köpa en sms-biljett till glesbygdsbussen, checka in på flyget till en ännu hetare storstad, eller något annat jätteviktigt.

Släpps i Sverige i juli i svart, vitt eller rosa.

samsung_galaxy_s5_mini

Samsung Galaxy S5 Mini
Kompaktversioner av lyxtelefoner har ofta visat sig vara lyckade, kanske mer så än originalen (jag syftar till exempel på rent lysande Sony Xperia Z1 Compact och HTC One Mini). Samsung släpper i augusti en miniversion av senaste toppmodellen Galaxy S5, men nja… om 4,5 tums skärm ska gå som mini, då behöver vi nog också en klass under denna med ett mindre prefix.

Priset blir åtminstone någon tredjedel lägre än fullsize-modellen och landar runt 4 300 kronor. I övrigt är design, vattentålighet och strömsparfunktionerna oförändrade, men skärmen är bara i halv HD i stället för full och processorn är långsammare.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-24 19:07