Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Sommarens fetaste on ear-hörlurar

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-05-26 12:53  |  Lästid: 3 minuter

Triss i nya on ear-hörlurar i liknande storlek från Sony, JBL och Razer – alla med 40 millimeter stora högtalare inuti. Det är basen i botten som gäller! Historiskt har megabas nog varit det allra mesta försäljningstricket för bärbart ljud de senaste 30 åren, från Walkman-generationen och kassettbergsprängare och framåt till i dag.

Här tre lovande lurar till rimligt pris som fortsätter den trenden, om man kollar på pr-flosklerna – men också har några skillnader. Vi har testat de första av dem…

Sony_MDR-10RC

Sony MDR-10RC

Fiskegubbar-3

Sony marknadsför dem som en del i deras satsning på ”hi res audio”, alltså högupplöst ljud med bättre ljudkvalitet än cd-skivor (och streaming och sånt), och tekniskt sett har de fått ett extremt frekvensomfång från 5 Hz till 40 kHz.

Man brukar enkelt säga att örat uppfattar 20 Hz-20 kHz men att det ändå finns en mening med högre omfång för att bland annat dels skapa mer luftblås i basen och övertoner den högsta diskanten för att få till finare detaljer och rymdupplevelse.

Efter en dryg veckas test av dessa komfortabla hörlurar är min åsikt att de är lite för basiga för min gammalmodiga smak – detta trots att många andra vittnat om att de upplever dem som raka (och därför omoderna). Problemet är kanske inte att de återger för mycket, alltför stark bas överlag, men att modernt producerad rock, hip hop och elektronisk popmusik i sig är alltför mullrig och bullrig. Man tvingas i alla fall till att dribbla fram sina equalizer-inställningar stup i kvarten, om man har en inkonsekvent musiksmak som undertecknad.

Positivt är att de är extremt bekväma, sitter väldigt mjukt på örat och dämpar omgivningens oväsen betydligt bättre än många andra i storleks- och prisklassen. Däremot lämpar de sig nog inte alls för träning, då de sitter mjukt och inte hårt.

Att de inte ändå får ett högre betyg gör också att jag ifrågasätter den Hi Res Audio-klisterlapp som satts på kartongen, de borde låta bättre och Sony riskerar att vattna ur sina i övrigt lovvärda satsningar på högupplöst ljud och musik.

Pris: 1 550 kr.

Razer_Adaro_Wireless

Razer Adaro Wireless

Razer, ett vanligen gamer-inriktat märke, satsar nu också på musikhörlurar med en rad nya, rätt aggressivt prissatta modeller. Stereo Analog- och Wireless-modellerna är klassiskt snygga och påminner lite om gamla studiohörlurar. Den sistnämnda har blåtand i version 4 med alla typer av avancerade tekniker för att komma upp i cd-liknande kvalitet med trådlös överföring, frekvensomfång som motsvarar det mänskliga örats (den meningen kan du räkna som ett läxförhör), och batterier som räcker upp till 20 timmar.

Pris: 1 400 kr.

 

JBL_Synchros_E40BT

JBL Synchros E40BT

Nya E-serien i deras Synchros-sortiment innehåller fyra modeller vara dessa on ear-varianter med blåtand och 16 timmars lyssning hamnar runt mitten i storlek och pris. Frekvensomfånget är djupare och högre än Razers, 10 Hz till 24 kHz, och de saluförs också med mera bas-argumentationen. Har dock inte hunnit testa dem och kan varken uttala mig om ljud eller komfort, bara att Synchros S-serien lät bra (men var för dyr). Att de ska ha vunnit Red Dot Design-pris ifrågasätter jag lite, då de nog tillhör de fulaste lurar jag sett i år. Finns även i vitt, svart och rött.

Pris: 900 kr.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 00:44