Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Sommarens billigaste Androidtelefon

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-07-31 11:43  |  Lästid: 2 minuter
asus_zenfone4_back

Asus är mest kända som komponent- och datortillverkare, men släppte också nyligen den första av sina nya mobiltelefoner i Europa, ZenFone 4, där Sverige blev första marknaden.

Vad ska då ytterligare en mobiltillverkare kunna bidra med? Jo, Asus kan hålla ett väldigt lågt pris för en relativt sett tekniskt kapabel lur. Nu är fyra tums skärm pyttelitet med 2014-mått men för endast 895 kr (för att köra med kontantkort) finns få andra tillverkare som slår dem på fingrarna. Asus uppger att de större ZenFone 5 och 6 troligen släpps i början av fjärde kvartalet, och en kvalificerad gissning blir att de priserna också kommer vara mycket låga.

ZenFone använder en Intel-processor av Atom-typ på 1,2 gigahertz, istället för de sedvanliga Snapdragon-processorerna från Qualcomm som sitter i de flesta smartphones. Telefonen levereras med Android i den förra versionen 4.3 men version 4.4, Kitkat, ska vara på gång som en uppdatering. Asus har sitt skalprogrma ZenUI och diverse smarta appar som en dynamisk, automatiskt uppdaterad todo-lista baserad på vad som händer dig, vem som ringer eller vad du gör.

I övrigt är det inga toppspecifikationer som erbjuds – med skärmupplösning på 480 x 800 punkter, och kamera med fem megapixlar – men det är heller inte vinkeln. Lågt pris och låg vikt (115 gram) samt trots allt bra utbyggbart minne med 64 gigabytes minneskort och 5 gigabytes gratis molnlagring, är fördelarna. Och käcka färger, om man gillar det.

Digitalt återkommer troligen med test av de större modellerna senare i höst.

asus_zenfone4_front
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 02:56