Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Socialistiska dystopier i två av vårens spel

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-01-19 14:26  |  Lästid: 3 minuter
the_tomorrow_children_900px

Två av den kommande vårens spel utspelas i fiktiva socialistiska dystopier – med helt olika vinklar. I The Tomorrow Children ska alla jobba på som flitiga samhällsmedborgare för att bygga upp en ny värld, medan Homefront: The Revolution beskriver en befrielsekamp i ett USA ockuperat av ett kommunistiskt Korea.

* * *

Homefront: The Revolution

homefront_the_revolution_1

Upplägget är ungefär lika osannolikt som i filmen Iron Sky – där nazisterna byggt en bas på månens baksida. I Homefront: The Revolution som utspelas år 2029 är USA ockuperat av ett enat Korea under nordsidans kommunistiska juche-ideologi. De har dock börjat förlora Hawaii och västkuststaterna till upproret men på östkusten är utsikterna trista.

Huvudpersonen Ethan Brady ska organisera ett uppror i Philadelphia, en sargad stad uppdelad i röda, gröna och gula zoner. De sistnämnda är bostadsghetton där motståndet får pyra väldigt försiktigt, för att undgå kontrollapparatens vakande ögon. Det handlar om att gerillakriga mot en övermäktig motståndare och spelet ska bjuda på både singel- och co-op multiplayer. Föregångaren kritiserades för att ha en mager, kort kampanj och vi får hoppas på bättre resultat denna gång.

Spelet kommer att släppas först den 20 maj men ska betatestas i februari för Xbox One-ägare, vilket man kan skriva upp sig på deras hemsida på homefront-game.com för att få chans att delta i.

Kolla in senaste trailern!

homefront_the_revolution_2

* * *

The Tomorrow Children

the_tomorrow_children_1

The Tomorrow Children beskriver ett annat slags alternativ framtid, där den totalitära kommunismen mer eller mindre utraderat mänskligheten, men ett nytt samhälle börjat byggas upp av en förslavad befolkning.

Det är ett renodlat multiplayerspel och exklusivt för Playstation 4, där många spelare ska samarbeta för samhällets bästa. Man skulle kunna kalla det ett socialistiskt Minecraft, med en öppen spelvärld där du ska bygga och underhålla en stad och skydda den från inkräktare – allt medan statsapparaten övervakar dig och belönar dig för ditt flit. Man kan också rösta på andra spelares beteenden, lite som en parafras på ett ett Stasi-liknande angiverisystem.

Spelet kommer från Q-Games, som är mest kända för PixelJunk-spelen, och grafiken sägs vara inspirerad av gamla träleksaker från kalla kriget-eran på 1960-talet, enligt spelets upphovsman Dylan Cuthbert.

Det finns ingen bra ny trailer, men här är en intervju med skaparna som beskriver mer detaljerat vad spelet går ut på. Ett exakt släppdatum finns ej men de närmaste dagarna kommer ett betatest att genomföras i USA, så därefter kanske det klarnar lite.

the_tomorrow_children_2
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:57