Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Snyggaste trådlösa ljudet med 70-talsdesign och modern teknik

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-03-06 15:00  |  Lästid: 3 minuter
JBL_Authentics_L16_1

JBL har precis presenterat den kanske bästa trådlösa högtalaren någonsin, och det säger jag utan att ens ha hört den. Den heter Authentics L16 och utmanar Bang Olufsen med en design som tar oss tillbaka till det härliga skiftet mellan 70- och 80-tal, till gammal, riktig HiFi, instängda studiomiljöer och monitorhögtalare med träfanér.

Där man efter dagens jobb med en ny yacht rock-platta och sångpålägg av Michael McDonald drar sig tillbaks till Hollywood hills-villan för att lyssna igenom mixarna i den här högtalaren, dricka 7-up och ginger ale och röka inomhus (med altanens skjutdörrar halvöppna).

Förutom valnötsträ-utförandet får det nypvänliga, svampiga skydds-”tyget” 5 kokainstinna Fleetwood Macs av 5 möjliga.

JBL_Authentics_L16_2

Men allt är inte bara retro med Authentics-högtalarna (ja, det kommer en billigare modell L8 också). Under den snygga ytan finns nya programvaran Harman Clari-FiTM som ska lyckas återskapa 90 procent av detaljerna som går förlorade vid digital komprimering. Det uttalandet bör man vara skeptisk emot och det vore intressant att lyssna och jämföra med och utan.

Musiken strömmas via blåtand (dåligt), dlna, airplay (lite bättre) eller helst: med sladd från din vinylspelare. L16 har nämligen ovanligt nog ett inbyggt riaa-slutsteg som klarar både sorters pickuper, mc och mm (ni som vet, vet). Det erbjuds även optiska och vanliga analoga ingångar för att koppla in telefoner och andra hifi-komponenter med sladd.

För digitalt ljud klarar högtalaren att spela upp ljud med max 24 bitar och 96 kHz, vilket kanske inte säger lekmannen något men är i klass med eller mer än vad man jobbar i de flesta inspelningsstudior. Oerhört mycket bättre kvalitet, förutsatt rätt lyssnings-utrustning och bra musikfiler.

Trenden 2014 går absolut mot sådant digitalt ljud, det ser vi i produkter från alla från Sony till Stax, och även streamingtjänsterna börjar fatta. Synd bara att det var praktikanter eller skivbolagsanställda med såväl bristande dator- som musikkunskaper som skött digitaliseringen av all gammal musik. Mycket gammalt på Spotify är så slarvigt gjort och med så låg kvalitet att musiken är förstörd, men största delen av skulden ligger på skivbolagen för deras remastringar under 80- och 90-talen.

JBL Authentics L16 ska finnas i butik från nu i början av mars, för knappa 9 000 kronor i cirkapris.

Den enklare och mindre L8-högtalaren (se nedan) delar grundläggande funktioner men saknar vinylspelar-ingång, har blank svart finish istället för valnötsträ, och släpps i slutet av månaden för 5 500 kronor.

JBL_Authentics_L8_1 JBL_Authentics_L8_2
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-07-20 12:06