Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Smart batteri i Samsungs nya kraftpaket

Publicerad 2014-02-25 16:08 | Uppdaterad 2016-09-23 02:55  | Lästid: 2 minuter | Mats Rydström
samsung_galaxy_s5

Samsungs nya Galaxy S5 får en perforerad baksida och kommer, när den släpps i april, att levereras i varianter av svart, vitt, blått eller koppar/guld (som ovan). Kul lyx på nyrikt ryskt vis och/eller bara jättefult? Jag kan inte bestämma mig.

Att batteritekniken inte alls hängt med den övriga utvecklingen vet alla, Samsungs lösning är ett ”Ultra Power Saving Mode” som gör skärmen svartvit och stänger ner onödiga funktioner, vilket ska kunna dubbla batteritiden. Det är en av de mest spännande nya funktionerna, om man ska vara pragmatisk och trist.

Samsung kontrar också mot Sony Xperia Z2 med vatten- och dammtålighet samt mot Apples iPhone 5S med fingeravtrycksläsare. Dessutom ingår stegräknare, pulsmätare och en ny version av tränings- och hälsoappen S Health. Allt detta kan användas tillsammans med Samsungs nya fitness-armband Gear Fit – vi återkommer till denna typ av prylar senare på bloggen.

samsung_gear_fit

Under skalet på telefonen finns teknik som anstår en smartphone i det översta prissegmentet (priset kommer att landa runt 6 500 kronor):

• 5,1-tumskärm med full HD
• supersnabb processor på hela 2,5 gigahertz
• senaste Android-versionen KitKat med vissa anpassningar
• inbyggt minne på 16 eller 32 gigabyte (utbyggbart med 128 gigabyte extra)
• kamera med 16 megapixlar och världens snabbaste autofokus

Kameran har också nya pekfunktioner för att bestämma skärpedjup och klarar videoinspelning i ultra-hd, och jag antar att de därmed avser 3840 x 2160 pixlar. För dem som använder mobilen som bredband och har extrema trafikbehov kan 4G och senaste wifi-standarden användas tillsammans, för att göra stora nedladdningar ännu snabbare.

Sammanfattningsvis känns det som Samsung klämmer in det mesta av det bästa i vad som säkert kommer att vara en jättebra telefon. Men undantaget batterifunktionen och den ultrasnabba uppkopplingen – som vi vill utvärdera senare – känns det som att Samsung inte leder utvecklingen utan reagerar på den. Samma kritik som har anförts mot Apple de senaste åren. Nu är det ombytta roller i toppen. Hur länge till är Samsung nummer ett med den här strategin?

Dela på Facebook
Tweeta