Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Sluta använd Google, Café har svaren!

Enligt Google själva går det lika bra med Cafe.se! Häng med så förtydligar jag det påståendet…

Google släpper varje år en lista över de mesta svenska sökningarna, vilket bland annat Vetenskapens Värld tog upp igår (inslaget börjar vid 01:10) inklusive problematiken med auto-complete och hur sökningar kan manipuleras. Genom upprepade sökningar kan man alltså göda flockmentalitet och skapa fler sökningar, utan att dessa har vettiga sök-RESULTAT. Men nog om detta.

Annons

Förutom att ytterligare belägga PISA-rapporten visar Googles lista att Cafe.se ofta har de bästa svaren och bör vara din startsida. Här är ett par exempel på populära googlingar från året som gått. De är indelade i olika kategorier med rankningar från 1-10, och det som följer är givetvis selektiv subjektiv journalistik.

Frågor som börjar med “Varför…?”
7. Varför kurrar magen?
För att du eventuellt, liksom jag, fortfarande inte hunnit äta lunch ännu. ”Varför bildades EU?” och ”Varför byggdes Berlinmuren?” är andra favoriter i Jan Björklund-Sverige.

Frågor som börjar med “Hur man…?”
9. Hur man googlar?
Så här. Och bästa svaret har Flashback. Grattis!

Frågor som börjar med “Vad…?”
1. Vad är klockan?
Så skriver folk när de sitter vid en dator med en klocka nere (Windows) eller uppe (Mac) till höger. Jag intervjuade för övrigt Schweiziska klockföretaget Longines vice-vd Juan-Carlos Capelli i helgen, som själv erkände att klockan spelat ut sin roll som det främsta instrumentet för att mäta tid. Tydligen inte! Tur att vi då guidar till alla analoga alternativ i en stor klockspecial i julnumret av Café, som släpps i veckan!

1401-klockor

Lite om de i absoluta tal mesta sökorden för 2013…

Övergripande
4. Google
Facebook är för övrigt etta, och andra ubika tjänster fyller ut listan. Nu har visserligen Microsofts sökmotor Bing fräschats upp, men detta måste väl ändå tolkas som att:
1) Folk inte är helt nöjda med sin förinställda sökmotor, i en browser de kanske inte själva valt, men antingen får de eller så klarar de inte att ändra en så basal inställning.
2) Folk verkligen går in på Google för att därifrån söka på ”Google”, och ”Facebook”.

google_cafe_se

Personer
10. Sofi Fahrman
Cafés systertidning ELLEs tidigare medarbetare, intervjuad här i ett gammalt Café-reportage. Alla på listan är för övrigt kvinnor, de flesta bloggare.

Och här är de ”Mest ökande söktermerna” för 2013.

Övergripande
4. iPhone 5S
Ja, den har vi skrivit om ett par gånger på Digitalt-bloggen, till exempel här. Trots några allvarliga idiotier i operativsystemet iOS7 (som också finns på listan) får iPhone 5S Fiskegubbar-4 i betyg av Digitalt-bloggen, och får anses vara ett mycket bra köp.

Personer
4. Kristian Gidlund
Läs Cafés intervju igen om du inte redan gjort det. Årets starkaste.

KristianGidlund4

Artister
3. Bonnie Tyler
Ursäkta?! På en högre placering dessutom än Ken Ring, som Café har den enda riktiga läsningen om, här från senaste numret och här Fredrik Strages klassiska reportage från 2009.

Tv-program
Att Så mycket bättre inte är med på topp-10 förvånar. Men läs för all del genast om Kjell Häglund vs Ulf Dageby.

Filmer
1. Django Unchained
Här har plötsligt snittsvensken kultursmak. Att fler inte googlar Luis Bacalov är beklagligt men att folk får höra honom och Jim Croce är ju odelat positivt.

Mat
1. Pulled pork
Det vet den trogne Café-läsaren allt om sedan flera år, eftersom ni följer Jonas Cramby, som sannolikt var en av de första att laga PP i Sverige.

TheMauler

Idrottsutövare
4. Alexander Gustafsson
Intervjuades i novembernumret, läs mer här!

Frågor som börjar med “Vad…?”
6. Vad är airdrop?
Ett jätteenkelt sätt för iPhone- och andra former av Apple-användare att dela data. Dra med fingret upp från botten på din lur och tryck på den tydliga symbolen AirDrop. Tydligen så enkelt att få använder eller fattar funktionen.

Frågor som börjar med “Varför…?”
1. Varför taco Anders?
Besvarades i Expressen 2007. Ökar i år… Väldigt många frågor på det.

Frågor som börjar med “Hur man…?”
5. Hur man ber?
Anledning att än en gång ifrågasätta religiositet.

För kostymer, klockor, smartphones och andra existentiella frågor finns nya Café ute denna vecka!

1401-Omslag

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar