Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Skulle du köpa en Facebooktelefon?

Påskhelgens stora snackis var Facebooks kommande telefon. Ja, precis. Facebook ska släppa en egen telefon. Eller åtminstone en telefon särskilt anpassad för Facebook. Det är i alla fall den allmänna tolkningen av vad den här inbjudan, som skickades ut strax innan påsk, egentligen betyder:

Annons

Bild via Cnet

De flesta väntar sig en modifierad version av operativsystemet Android som är bättre integrerat med Facebooks olika tjänster. Exakt vad det kommer innebära återstår att se, men det ligger nära till hands att tänka sig ett nyhetsflöde som visas direkt på hemskärmen, och en kamera som automatiskt synkar mot Facebooks fotoalbum. Kanske även en meddelandefunktion som integrerats mot Facebookchatten, ungefär som Iphone skickar meddelanden via Apples egen plattform Imessage när du sms:ar med en annan Iphone-ägare.

Liknande funktioner finns sedan tidigare även i Windows Phone 8, och fungerar där riktigt bra. I Microsoft operativsystem synkar telefonboken automatiskt mot dina kontakter på sociala nätverk, och bildgalleriet visar även dina fotoalbum på Facebook. Även Iphone har väl utbyggda kopplingar till tjänsten. Det nya med Facebookmobilen skulle kunna bli att Mark Zuckerberg får ta hand om all din information utan specialinställningar. Att ladda upp allt skulle bli standardläget.

Det hela ska förpackas i en telefon designad av HTC, enligt New York Times. Det blir då HTCs andra “officiella” Facebooktelefon, efter den bortglömda HTC Chacha som lanserades för ett par år sedan.

Vad Facebook tjänar på det hela är lätt att se. Som alla sociala nätverk lever bolaget på innehåll. Genom att få dig att slussa än mer av din kommunikation (bilder, textmeddelanden, mejl, statusuppdateringar) genom sig självt så lär sig Facebook mer om dig och dina vanor. Det är information som kan användas för att rikta annonser efter dina intressen.

Spännande tider, oavsett vad det hela landar i. Lanseringen ska äga rum på torsdag morgon amerikansk tid. Digitalt-bloggen följer givetvis upp med mer information när katten har släppts ut ur påsen.

/Daniel (@danielg0ldberg)

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar