Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Skrivaren som spelar Doom visar på katastrofalt säkerhetstänk

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-09-25 08:25  |  Lästid: 2 minuter
doom

Säkerhetsexperten Michel Jordon ägnade fyra månader åt att hacka en Canon-skrivare, för att spela det 20 år gamla, banbrytande actionspelet Doom på dess lilla skärm – vilket ni kan se nedan. Inte så snyggt, men det funkar.

Skrivaren Canon Pixma MG6450 är en typisk hem- eller lilla kontoret-skrivare för mellan en och två tusenlappar, med tillräcklig kraft för att köra ett gammalt spel från tiden innan Windows, men helt utan redig säkerhet. Från sin webbläsare på datorn kan man uppdatera skrivarens programvara, eller ersätta den med Doom!

Detta är givetvis inte bara trams utan ett sätt att visa sårbarheten hos vår vanliga teknik, och Jordon skriver mer om det på en blogg hos säkerhetsföretaget där han jobbar.

Vilka andra apparater saknar ens den mest rudimentära säkerheten? I den kommande Internet of Things-eran – med ”smarta” anslutna hem fulla av allsköns elektronik som pratar med varann – är detta faktiskt extremt viktigt att ta reda på.

Kan någon skriva ut 1000 sidor och slösa bort ditt skrivarbläck?
Ja, det är nu bevisat.

Kan någon frosta av din frys medan du är på semester, slå av inbrottslarmet och öppna garageporten?
Sannolikt.

Kan det göras mot ditt företag, myndighet eller någon samhällskritisk funktion som råkar ha köpt lite slarvigt skyddad utrustning?
Kanske.

Det har faktiskt redan hänt, enligt en rapport från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap som jag läste i fjol.

2010 hackades en svensk fastighetsägare och värmen höjdes för de boende. Samma år saboterades Irans kärnbränsle-anläggningar med sofistikerat industrisabotage på distans, via Stuxnet-viruset som angrep ett visst styrsystem från Siemens.

Nu blev det onödigt allvarligt på bloggen, men med säkerhetspolitiskt osäkert läge och ”krig” i Europa kan det finnas skäl att tänka på det såväl personliga som civila IT-försvaret.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-07-20 12:05