Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Skänk bort gamla usb-stickor och infiltrera Nordkorea med Vänner och annan västkultur

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-02-09 18:33  |  Lästid: 2 minuter
north_korea_usb

Medan Nordkoreas diktator Kim Jong-un gör sitt bästa för att stressa upp övriga världen med taffliga robotuppskjutningar så finns det andra som jobbar i hemlighet med att få till stånd en förändring inifrån det slutna landet.

Organisationerna Human Rights Foundation och Forum 280 smugglar varje år in uppåt 10 000 usb-minnen fyllda med kultur, information och åsikter som är förbjudna i det slutna fängelselandet – där internet är förbehållet den politiska eliten. När dess befolkning till slut ser, hör och kan jämföra sin situation med den i övriga världen kommer det politiska systemet bli omöjligt.

Genom det udda välgörenhetsprojektet ”Flash Drives for Freedom” kan du nu medverka genom att skänka bort gamla usb-minnen, som kanske bara ligger och skräpar eftersom vi lagrar och flyttar allt mer via molntjänster.

Usb-stickorna laddas med material i Sydkorea och det kan röra sig om allt från wikipedia på koreanska till lokala såpoperor, men även Hollywood-filmer och annan västkultur. Sedan smugglas stickorna in i Nordkorea på oliga sluga och farliga sätt. Datorer är visserligen väldigt ovanliga men däremot kan stickorna användas i en typ av kinesiska mediaspelare som blivit vanliga i landet, enligt en ny artikel i Wired som också berättar vad nordkoreanerna gillar. Lättviktiga amerikanska kulturyttringar som Vänner och Desperate Housewives tycks vara det som uppskattas mest bakom jucheridån, men bara tanken att öppna en glipa till omvärlden kanske på sikt för något gott med sig.

Vill du bidra med några gamla usb-minnen? Besök flashdrivesforfreedom.org!

Det är inte bara kostsamt för organisationerna att köpa in minnen, som de annars behöver göra, men sedan tillkommer bland annat mutor till olika myndighetspersoner. Inom kort ska en crowdfunding-kampanj startas via Indiegogo för att skramla till dessa kringkostnader.

Wired skrev om denna samhällsomstörtande verksamhet redan för ett år sedan, i en lång artikel som kan läsas här på North Korea Strategy Center. Läs den!

* * *

nksc_wired_article_website_facsimile

Usb-minnen används också för att sprida information i andra ofria länder som Kuba, där det finns ett system som kallas för ”El Paquete” och ger en liten glimt in på det internet som annars är svåråtkomligt för vanliga kubaner. Det finns visserligen wifi-zoner där man kan samlas och surfa på internet, men ska du stå där en hel dag och surfa går nästan hela månadslönen åt.

Att skaffa sig en usb-sticka med musikvideor, såpoperor och annat vanligt förekommande material i El Paquete-systemet kostar bara en eller två dollar.

Läs mer om El Paquete på BBC.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-22 23:38