Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Sju soundbars som förgyller höstens tv-tittande med bättre ljud

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-10-19 00:06  |  Lästid: 5 minuter

soundbars_startbild
Soundbar-trenden tog fart för två år sedan och nu har dessa smarta ljudlimpor nästan slagit ut det traditionella hemmabio-ljudet. Här är sju olika varianter i olika prislägen – från budget till lyx!

De mest seriösa filmnördarna, med stora budgetar, vill säkert fortfarande belamra vardagsrummen med massor av småhögtalare, och i värsta fall sladdar. För de flesta är dock en ljudlimpa, att placera under eller framför tv:n, fullt tillräckligt.

Att lägga alla besparingar på en enormt dyr tv, och sedan bara lyssna med de inbyggda högtalarna, är knappast klyftigt. Ljudlimpan är en ofta billig, tillräckligt bra lösning för att åtminstone få mer ljud. I bästa fall sitter många små högtalare riktade åt olika håll, i andra fall får man en simulerad surroundupplevelse. Ju mer pengar du spenderar, desto mer surroundljud får du i regel – och därmed mer bio-realism – och även  snyggare design.

* * *

1. Det lilla budgetalternativet

JBL_Boost_TV

JBL Boost TV
En riktigt billig högtalare som till och med ser ut som en limpa – eller en uppsvälld och tillplattad variant av JBL:s portabla Charge eller Flip. Den är till exempel billigare än deras musikhögtalare Xtreme från i somras. Boost TV är bestyckad med två 5 cm-element, dubbla basportar och 30 watts effekt i ett 38 cm brett format och låter faktiskt ganska bra för sin storlek.

Den kopplas till tv:n med optisk kabel men har också bluetooth för att spela upp ljud från telefonen eller surfplattan. Tre olika trådlösa enheter kan samtidigt vara länkade till Boost TV för att turas om att spela upp musik och ljud. Om du till exempel hittar ett kul Youtube-klipp medan du ser på tv växlar högtalaren automatiskt över till Youtube-ljudet för att du ska slippa fippla med fjärrkontrollen.

Med JBL Connect kan den också kopplas ihop trådlöst med andra högtalare från företaget, för att ytterligare brassa på och bredda ljudet.

Pris: 2 000 kr

* * *

2. Många högtalare för pengarna

Philips_Fidelio_B5

Philips Fidelio B5
Designprisvinnande flexibel soundbar med subwoofer. Den kom egentligen i våras, och bygger på en ännu äldre modell, men är för smart för att inte tipsa om. Förutom att vara en ”vanlig” soundbar så kan de yttre delarna tas bort som på bilden ovan och bli fristående batteridrivna högtalare.

Antingen ställer du dem bak i rummet som surround-högtalare för en mer verklighetstrogen bioupplevelse. Eller så tar du med en till ett annat rum och använder som trådlös musikhögtalare med bluetooth och din telefon. För ett redan bra pris får du i praktiken även två småhögtalare på köpet.

När de används som surroundhögtalare finns en automatisk rumskalibrering som med en specialsignal identifierar högtalarnas placering i rummet, och anpassar ljudet därefter.

Pris: från 5 500 kr

* * *

3. Kurvig högtalare matchar tv:n

LG_MusicFlow_HS8

LG Music Flow HS8
Har du hakat på kurviga tv-trenden och köpt en böjd skärm kanske du också vill ha en någorlunda matchande kurvig högtalare? Vi kan ännu inte avgöra ifall det bara är en fluga eller en beständig idé, men LG var först med böjda skärmar och ger inte upp än.

Deras soundbar är också en del av multiroom-konceptet Music Flow, och har du redan andra sådana högtalare kan de användas för det bakre surroundljudet. En smart funktion analyserar vad du tittar på och anpassar ljudet automatiskt, en annan börjar automatiskt spela upp musik när du närmar dig med din mobil.

Pris: 6 000 kr

* * *

4. Multiroom och subwoofer

Denon_HEOS_Cinema_Bar

Denon Heos HomeCinema
Denons multiroom-lösning heter Heos och innebär högtalare i olika storlekar. Nu kommer också en soundbar som simulerar flerkanaligt hemmabio-ljud med Denons Virtual Surround-teknik. En trådlös subwoofer medföljer i ett rätt traditionellt format, och göms bäst undan – antingen stående eller liggande.
Styr ljudet med Heos-appen som finns till både Android och iOS, för denna och eventuella andra Heos-högtalare i hemmet.

Pris: 7 500 kr

* * *

5. Sonos-utmanarens snygga subwoofer

Raumfeld_Soundbar

Raumfeld Soundbar
Tyska Sonos-utmanaren med multiroom-system som vi skrivit om tidigare (läs testet av deras minsta högtalare One S), breddar sig nu med med en soundbar. Den blir så klart också integrerad i multiroom-konceptet, ett bra sätt att få mer ljud till tv-rummet utan att köpa dyra separata musikhögtalare.

De finns i vitt och svart med stram Bauhaus-inspirerad design och sex högtalarelement på 7 cm – fyra framåt och två utåt sidorna. En snygg, platt trådlös subwoofer ingår med tre 13 cm baselement istället för ett större och kan därmed skjutas in under soffan eller sängen.

Pris: 13 000 kr

* * *

6. Dansk design men mest för musik

Vifa_Stockholm

Vifa Stockholm
Danska Vifa gör numera snygga trådlösa högtalare i tre olika format (läs mer om dem här). Stockholm är deras största modell som presenterades i våras, på knappa 10 kg och 1 meters längd. Den har fyra 10 cm-basar, två mellanregister och två diskanter och funkar också som tv-högtalare fastän bara med vanligt stereoljud.

Främst är det en musikhögtalare med flera olika trådlösa tekniker som bluetooth med aptX, AirPlay och anslutningar från en dator eller mobil enhet via wifi – även där det inte finns ett trådlöst nätverk. Tyget är snygg ull från Kvadrat i sex olika färger: mörk- eller ljusgrått respektive blått samt rött och orange.

Pris: från 13 800 kr

* * *

7. Maffig med en myriad högtalare

Yamaha_YSP5600

Yamaha YSP-5600
Världens första soundbar med Dolby Atmos, ett nytt system som används i biografer och där man med hela 64 olika högtalare kan återskapa surroundljud mer detaljerat än tidigare.

Yamaha var bland de första (om inte allra först) med en soundbar och lyckas nu knöla in Atmos-upplevelsen i en riktigt dyr och fet soundbar med hela 46 högtalarelement. Den innebåller två 11 cm stora basar, sex riktade högtalare på varje ytterkant och i mitten en myriad små element.

De olika högtalarna skjuter ut ljudstrålar som reflekteras av rummets tak och väggar, studsar tillbaka och ger en surround-upplevelse som blir mycket mer realistisk än från bara ett par högtalare och resten simulerat av en programvara och ett chip.

Passar också ihop med Yamahas nya multiroom-system MusicCast och finns i svart eller silver.

Pris: 17 000 kr

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-02 14:49