Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Sex smartphones för den lilla plånboken

Smartphone för under tusenlappen – är det ens möjligt? Ja! Microsofts enklaste modell, Lumia 435, är bara ett exempel på superbilliga mobiler. Dessa har givetvis inte tillnärmelsevis så bra kameror eller spelprestanda som LG G4, iPhone 6, HTC One, Samsung Galaxy S6 eller Sony Xperia Z3. Men de är trots allt habila vardagsverktyg för den med tajtare plånbok. Här är sex alternativ upp till drygt tvåtusen.

* * *

Annons

1. Microsoft Lumia 435

microsoft_lumia_435

Att minst vartannat år betala över sextusen spänn för en mobiltelefon – visserligen en viktig pryl som vi använder varje dag, hela dagarna – är ju rätt vettlöst. Microsofts nya 400-serie bjuder på deras billigaste smartphone, där det mesta av det yttre känns igen sedan Nokia-tiden. Lumia 435 kommer i bjärta färger som ljusgrönt, orange, vitt eller svart.

Den har 4-tumsskärm, en mycket enkel kamera som bara tar bilder med 2 megapixlar och övriga specifikationer som också givetvis är i den lägre skolan, men den ska ändå duga att uppdatera från Windows Phone 8.1 till Windows 10 när det systemet lanseras senare i år.

Pris: från 790 kr

* * *

Motorola_Moto_E_2ndGen

2. Motorola Moto E

Lenovo har tagit över Motorolas mobilbusiness och det innebär att telefonerna också finns och syns i Sverige i större grad än tidigare. Deras budgetmodell Moto E har också fräschats upp i år med 4G, en lite större skärm på 4,5 tum, 5-megapixelkamera och senaste Android-versionen Lollipop i stället för äldre KitKat. Finns i svart eller vitt och kan pimpas med färgglada band runt telefonens kant.

Pris: 1 000 kr

 * * *

3. Sony Xperia E4

sony_xperia_e4

En billigare Xperia-lur som har en mjukare, mer rundad design än andra Sony-telefoner. E4 har en 5-tumsskärm och en enklare 5-megapixelkamera och är inte vattentät som Z3 – men i gengäld är den bara en femtedel så dyr. Och batteriet ska, med ett extrasnålt sparläge, räcka till två hela dagars användning.

Pris: 1 000 kr

* * *

4. Microsoft Lumia 535

microsoft_lumia_535

Snäppet ovan Lumia 435 finns denna modell som har 5-tumsskärm, 5-megapixelkamera med vidvinkel och levereras med Windows Phone 8.1 och Office-paketet förinstallerat, samt 15 gigabytes molnlagring med OneDrive.

Pris: 1 000 kr

 * * *

5. Aquaris E4.5

aquaris_45_ubuntu

Törs du prova på något helt annat har vi här världens första telefon som kör systemet Ubuntu. Telefonen har 4,5-tumskärm, 8-megapixelkamera, dubbla sim-kortplatser och 8 giigabyte inbyggd lagring. Läs mer om den på tillverkaren BQ:s sajt.

Pris: 170 euro

 * * *

6. Motorola Moto G

Motorola_Moto_G

Under våren har även en ny version av Moto G släppts, med 4G, Android Lollipop-systemet och 5-tumsskärm i full HD. Kameran för självisar är på bara 2 megapixlar, men den andra skjuter bilder med 8 megapixlar och filmar i halv DH (720 p). Minnet kan utökas med microSD-kort och man kan byta ut bakstycket till olika designer, för att sätta lite personlig touch på sin telefon.

Pris: 2 100 kr

Mats Rydström

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar