Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Servrar i rustik 1800-talsmiljö

Bahnhof är i Sverige mest känt som en bredbandsoperatör med en högljudd vd, men internationellt har företaget gjort sig ett namn för sina datacenter. Inte för att de är bäst eller störst, men de är troligtvis de häftigaste.

Annons

För den som inte är bekant med datacentrens underbara värld: De är i allt väsentligt stora rum fulla med servrar. Trist, eller hur? Jo, men Bahnhof har gjort det till sin grej att göra dem spektakulärt designade. Du kanske har hört talas om deras bergrum under Vitabergsparken i Stockholm, där Pionen är inrymd. Jag gjorde det första reportaget därifrån för ett par år sedan.

För något år sedan öppnades ett på Tunnelgatan i Stockholm, där lobbyn utsmyckas med en av Wikileaks nu kasserade servrar.

Nu är det dags igen. Bahnhof bygger ett datacenter i flera våningar i en av Stockholms gasklockor, byggda sent 1800-tal. Arkitekten Albert France-Lanord, som ritade Pionen, har anlitats ännu en gång.

När man smäller in så många servrar på samma plats utvecklas enorma värmemängder. Att kyla dem brukar vara kruxigt. Den här gången ska överskottsvärmen tydligen föras in i stockholmarnas fjärrvärmenät. Hur effektivt det är låter vi vara osagt.

Vi låter bilderna tala för sig själva.

Bahnhof

Foto: Bahnhof

bahnhof

Foto: Bahnhof

bahnhof

Foto: Bahnhof

Foto: Bahnhof

 

/Linus (@LinusLarsson)

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar