Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

TAG Heuer släpper sin första smarta klocka – tradition och teknik i samspel

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-11-12 13:39  |  Lästid: 2 minuter
tag_heuer_connected

Anrika, riktiga klockmärket TAG Heuer blir först ut att släppa en egen smart klocka – som ska finnas ute i butiker runtom i Europa idag. TAG Heuer Connected Watch, som presenterades i måndags kväll, är en av de första smarta klockorna som ser traditionellt lyxig ut.

Priset blir 13 100 kronor och Krons Ur i PK-huset i Stockholm är den svenska butik som säljer den exklusivt fram till årsskiftet, varefter den kan komma att säljas även i andra butiker. Krons Ur bekräftar till Café att den beräknas komma in i slutet av nästa vecka.

Energiske vd:n Jean-Claude Biver betonade företagets tradition som schweizisk urmakare men frågade retoriskt om de skulle klarat att skapa en uppkopplad klocka för dagens generation ”i sin lilla schweiziska dalgång”? Nej, det krävdes ett samarbete med en annan dalgång, Silicon Valley, och klockan är därför framtagen tillsammans med Intel och Google.

Den kör Android Wear liksom andra smarta klockor som Moto 360, Huawei Watch, de olika LG Watch-modellerna med flera, och funkar ihop med Android-telefoner med version 4.3 eller senare eller iPhone.

tag_heuer_connected_colors

Formatet är 46 millimeter, materialet ett slags titan, ett gummiarmband som standard – i svart om man beställer över nätet men sex andra färger i butik. De kommer med olika digitala urtavlor från TAG Heuers Carrera-serie, men fler tillkommer och kan installeras via TAG Heuer-appen. Viss app-information visas i de tre kronograf-urtavlorna och vill man ha mer klickar man bara på respektive ställe (se bilden nedan).

tag_heuer_connected_chronograph

Tekniskt så har klockan en Intel Atom-processor, bluetooth, wifi, 4 gigabytes minne, en 1,5 tum stor skärm med 360 pixlar på varje ledd, safirglas och batteri som ska räcka minst ett dygn. Det anser jag vara för litet, men smarta klock-branschen tycks inte ha kommit så långt vad gäller batteritid. Den är också vattentät enligt IP67-klassningen, det vill säga 30 minuter på en meters djup. Det är alltså inte en dykarklocka, vilket vore en rimlig utmaning för någon annat traditionell klocktillverkare.

Om man är sunt skeptisk mot smarta klockor, och misstänker att det kommer mycket mer avancerad teknik inom ett par år så erbjuder TAG Heuer köpare att byta ut ”urverket” till ett vanligt mekaniskt om två år när garantin går ut.

Ett lite märkligt ställningstagande som skickar signalen att de kanske inte litar lika mycket på den nya tekniken som sin egen 150-åriga historia och tradition.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:57