Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Samsungs böjda tv billigare än väntat

Samsung-HU8505_08

Den dominerande tv-trenden 2014 är subtilt böjda skärmar för ett mindre banklån – gärna med en eller flera andra spetsteknologier som OLED och ultra-HD, UHD eller 4K. De tre sistnämnda begreppen används omväxlande och lite slarvigt för att beskriva den nya skärmupplösningen med dubbla antalet bildpunkter på varje ledd jämfört med vanlig HD, inte minst av mig själv. Jag ska hädanefter försöka skriva UHD genomgående, okej?

Annons

Flera sådana apparater visades upp på CES-mässan i Las Vegas i januari och jag skrev även om detta i förra numret av pappers-Café. Vi tar en titt på ett par exempel i två inlägg – i april släpper nämligen både LG och Samsung böjda 4K UHD-apparater i Sverige!

Samsungs första böjda UHD-tv, med modellbeteckningen HU8505, släpps i Sverige i mitten av april i två storlekar: 55 tum för 28 000 kronor och 65 tum för 42 000 kronor. I juni kommer också en 78-tummare, och glädjande nog verkar priset inte alls bli så extremt som vi tidigare befarat utan hamna på 64 000 kronor.

Samsungs priser beror dock på att de inte använder den senaste OLED- utan ”bara” den billigare LED-tekniken. Skillnaden är att LED använder lysdioder för att lysa upp skärmen medan OLED innebär en skärm av organiska ljusdioder som kan lysa av sig själva. De kan göras tunnare, har bättre färgåtergivning och svärta men är mycket, mycket dyrare att tillverka.

samsung_curved_wall

En smart grej är att Samsung sätter tv:ns hjärna i en separat låda. Om en teknikstandard (utom själva bildskärmstekniken då…) skulle ändras kan man billigare uppgradera lådan för att stödja nya funktioner, smart-tv-system eller vad det nu kan vara.

På CES-mässan visades också flera prototyper, bland annat en 105-tums panorama-tv (se nedan) med bisarrt bred bild i bio-liknande bildförhållandet 21:9. Där fanns också en 8K-tv eller QUHD på 98 tum med en helt sjuk detaljrikedom i demofilmen – och inget reellt användningsområde än på fem år om ens det.

Samsung-105-inch-Curved_UHD_Back

samsung_curved_105

Nedan syns en flexibel 4K UHD-tv på 85 tum som man med hjälp av en knapp på fjärrkontrollen kan böja och räta ut beroende på humör.

Böjda skärmar ska ju ge mer wow-upplevelse i mitten, då ögat hamnar närmare alla delar av skärmen och man får en surroundupplevelse. Men med ett gäng på tio pers kan de längst ut på soffkanten stängas ute, och då kan det vara bättre att platta ut tv:n. Här en kort snutt där det eventuellt syns hur det funkar.

samsung_curvable

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar