Så smart är egentligen LG G Watch R



Smarta klockor, som kan styra din mobil är den senaste tekniktrenden och alla tillverkare hakar såklart på. Men är de verkligen så smarta – eller mest opraktiska? Digitalt testar LG:s nya G Watch R och passar på att syna hela fenomenet i sömmarna. Här är åtta grejer som gör klockorna smarta – och åtta saker som talar emot.
* * *
1. De ser ut som riktiga klockor…
LG G Watch R är ändå en av de första smartklockorna som man inte behöver skämmas för att bära på armen. Den ser ut som ett riktigt armbandsur, i svart metall och med läderarmband.
…men är inte lika lyxiga
Hantverket rimmar inte med dess dyra elektroniska inre, armbandet känns till exempel alldeles för hårt, obehandlat och rått (men kan visserligen bytas ut). Titta på variationen som finns i en vanlig klocktillverkares katalog och fantisera sedan om hur en smart superklocka från Rolex, Omega eller Longines skulle kunna se ut.
2. Har en snygg rund skärm…
LG-klockans 1,3 tum lilla runda skärm är väldigt fin, ljusstark och lättläst från alla olika vinklar – och det finns mängder av olika urtavlor att byta mellan.
…som är opraktisk
Designvalet med rund i stället för fyrkantig skärm är estetiskt lyckat, men inte praktiskt. Längre textsjok passar inte det runda formatet och det går bäst att läsa hela meningar i mitten av skärmen.
3. Är lättanvända i teorin…
Det är lätt att komma åt klockans funktioner genom att trycka på knappen i sidan och svepa åt olika håll på skärmen.
…men inte i praktiken
Man skickas alltför ofta tillbaka till urtavlan och får börja om, när man pysslar med de enklaste ting. Det är tidsödande! Detta är främst Android Wear-systemets fel, som inte kan anpassas tillräckligt av de olika klocktillverkarna.
4. Gör dig maximalt uppkopplad…
En smart klocka kan som bäst hjälpa dig med triviala ting, men att direkt kunna se mess, mejlrubriker och sociala meddelanden på urtavlan låter ju som en dröm för den som ständigt måste vara uppkopplad.
…och skapar onödig stress
Det är inte heller bara stressande utan produktivitetsbromsande att hela tiden ha koll på allt på en och samma gång. Har du något riktigt viktigt på gång har du också tid att titta på din smartphone, inte sant?
5. Du kan prata med dem…
En skrytfunktion som hade kunnat vara extremt praktisk är möjligheten att med rösten kunna diktera och skicka mejl och mess till dina kontakter.
…fast inte svenska
Tyvärr förstår inte Android-klockorna svenska så funktionen blir irrelevant i vardagen. Röststyrning på engelska kräver att du har mobilen inställd på engelska, och slutar många gånger bara med att klockan presenterar en feltolkad Google-sökning. Man känner sig bara dum när klockan inte begriper, höjer rösten och känner sig som en idiot som står och skriker rätt ut.
6. Lyssna på musik på löprundan…
Man kan lyssna på musik utan att bära med sig telefonen, vilket är toppen! Klockans inbyggda minne torde räcka till ett par hundra låtar med bra kvalitet.
…men inte utan begränsningar
Det kräver dels trådlösa bluetooth-hörlurar och att du använder tjänsten Google Play Music (Cnet.com har en bra guide för detta.) Att kunna sätta i ett minneskort med valfria mp3or hade givetvis varit mycket bättre, men då inte gett Google Play Music nya kunder.
7. Sporta och träna med den…
LG-klockan är vattentät till en meter i en halvtimme, den har mängder av sensorer som pulsmätare, den räknar steg och hjälper dig att navigera – praktiskt att ha direkt på handleden.
…men bättre och billigare utan
Det finns appar att ladda ned till klockan, men bättre hälsa- och träningsfunktioner borde ha byggts in redan från start. Och för de 2 800 kronor som LG G Watch R kostar får du två smarta träningsarmband, som till exempel Samsung Galaxy Gear Fit och Microsoft Band.
8. Batterierna blir allt bättre…
LG G Watch R laddas liggande ovanpå en rund dosa som ansluts med usb-sladd. Batteritiden är bra för att vara en smartklocka, med upp till två dagars användning enligt våra tester – och ännu längre om du stänger av skärmen så att urtavlan inte syns.
…men långt från tillräckligt!
Men det är inte nog! Vi struntar faktiskt i vilka tekniska begränsningar som föreligger – en klocka ska inte behöva laddas varannan dag, och att stänga av klockfunktionen är en klar kompromiss.
Återstår att se om Apple Watch klarar av de här punkterna bättre när den kommer hit till Sverige.