Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Så ska Playstation 4 bli bakåtkompatibel med både tvåan och trean

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-11-25 10:50  |  Lästid: 2 minuter
playstation2

Samtidigt som Microsoft släppte bakåtkompatibilitet mellan Xbox One och vissa Xbox 360-spel så kom en nyhet om att Sony planerar att göra samma sak med gamla Playstation 2-spel. Det vore toppen, då det är den mest långlivade konsolen i modern tid, som sålt över 150 miljoner exemplar och troligen har fler spel än någon annan. Playstation 2-eran var främst 2000-2008, och att gå tillbaka till sådan grafik kan bli en chock för somliga, men vilken spelskatt det finns!

I samband med släppet av Star Wars Battlefront följde några gamla Star Wars-spel från PS2-eran med i ett specialpaket, och kunde spelas via emulering. Sony avslöjade i ett mejl till tidningen Wired för en vecka sedan att de nu jobbar på PS2-kompatibilitet, men mer information saknas tyvärr om detaljerna. Sony har tidigare slagit ifrån sig kritiken om bristande bakåtkompatibilitet och sagt att de främst blickar framåt, så detta är ändå en positiv pudel de gör. Fastän vi kanske inte har tid att plöja en massa gamla spel är det viktigt som signal: ”tack för pengarna och lojaliteten under alla år”.

Visserligen finns i teorin viss bakåtkompatibilitet med PS3 via tjänsten PlayStation Now, som dock inte är lanserad i Sverige och det inte heller finns uppgifter om när så kan tänkas ske. Det gäller, likt Xbox, bara ett urval på runt 100 spel och funkar som en abonnemangstjänst som i USA och Storbritannien kostar motsvarande 175 kronor. Det gör att du kan strömma hem spel som God of War III, The Last of Us och Uncharted-spelen om du bara har snabb och stabil nog uppkoppling.

playstation_now

Att också prenumerera på PS+ som är abonnemangstjänsten för att kunna spela online (40 kr per månad) blir sammanlagt ganska dyrt. Och för att få god valuta, samt hinna spela de nya spelen, måste man ha orimlig fritid och ekonomi.

Därför känns det som en mer marginell satsning än att erbjuda alla spelare bakåtkompatibilitet via hårdvaruemulering, vilket Digitalt verkligen hoppas sker. Vi är kritiska till alla de tre stora tillverkarnas strategier och att det sker i efterhand. Bakåtkompatibilitet är faktiskt något vi förutsätter – inte blir extra glada och tacksamma över.

Läs vår nostalgispecial från 20-årsjubileumet av Playstation förra vintern!

Uncharted-4_drake-jump-down
I mars kommer Uncharted 4: A Thief’s End – men när ska man hinna spela allt?

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar