Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Så ser bilderna från nya kameratelefonen Nokia Lumia 1020 ut på nära håll

Mats Rydström  |  Publicerad 2013-07-12 16:28  |  Lästid: 2 minuter

Jag blir rejält glad när Nokia visar framfötterna med aggressiva, färgglada, snygga Windows Phone 8-mobiler. I denna första notis (hoppas på test-ex senare) bortser vi dock från de övriga hyfsat potenta specifikationerna och fokuserar på faktumet att Nokia fortsätter att dra den överdrivna pixelhetsen till sin spets med en kameradel vars sensor ska plocka up hela 41 megapixlar (likt fjolårets 808 PureView visserligen). Jämfört med de 8 megapixlar som fortfarande är vanligast så är det det ungefär 2,3 gånger mer på varje ledd (roten ur 41/8), MEN… vad betyder det egentligen för bildresultatet?

Den stora siffran finns faktiskt inte bara ur skrythänseende utan Lumia 1020 ska erbjuda mer zoom-möjligheter och programvarustöd för att zooma och manipulera redan tagna bilder, med god kvalitet, samt möjligheter att även zooma video bättre.

Nokia visade upp den kommande mobilen i New York i veckan, och la då också ut ett antal snygga, kontrast- och detaljrika bilder i full upplösning på nätet – här en med Manhattan- och Brooklyn-broarna i New York.

Denna är på 33,6 miljoner faktiska pixlar vilket med en jämförelse teoretiskt sett räcker till att publicera på en yta motsvarande A2-format (fast andra bildproportioner) i samma upplösning som ett magasin som Café, i upplösningen 300 punkter per tum. Klicka här för hela bilden i full kvalitet och upplösning.

Går man emellertid in och tittar på bildens kvalitet i 100 procents naturlig storlek på skärmen vilket de flesta sällan gör (notera att det ju ser ut så här tradigt på alla mobilkamerabilder) så ser några detalj-utsnitt ur originalbilden ut som de fyra exemplen nedan.

Det går inte att trolla hur mycket som helst med en liten mobilkamera-optik och sensor, oavsett pixelantal alltså. Men som sagt, via smart bilbehandling bör du ändå kunna få ut bättre fotoresultat i slutänden och resultatet är vår enda gud. Vi slutar där och återkommer med test i höst.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 03:23