Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Så blir 5G-mobilerna

Om du har skaffat en ny mobil den senaste tiden så har den möjligtvis stöd för LTE, eller 4G som det kallas i de breda folklagren. Om du inte valde en Iphone 5 och har ett annat abonnemang än Tele2, för det är den enda operatör i Sverige som har stöd för Iphonens specialvariant av LTE. Och detta bara här och där.

Annons

Till exempel Samsung toppmodell Galaxy S4 fixar 4G.

LTE betyder helt enkelt snabbare nät. I teorin flera hundra megabit per sekund, men om man frågar operatörerna snarare mellan 20 och 80 megabit per sekund. Så nu när LTE börjar bli verklighet är det hög tid för de vildaste planerna på vad som komma skall.

5G! 1 gigabit per sekund! Rakt i mobilen! Från Samsung! Först om flera år!

Så här ser det ut när man forskar fram 5G. Foto: Samsung

Någon gång kring år 2020 ska tekniken vara mogen för marknaden, och då utlovas hastigheter som slår de flesta fasta bredband med rejäl marginal. Be mig inte förklara hur det fungerar tekniskt, men läs gärna vidare hos Samsung. LTE kommer leva vidare i många år till.

Uppgraderingar kommer pressa upp 4G-nätens hastighet ytterligare innan det är dags, på samma sätt som 3G är idag något helt annat än när de första näten öppnades. Och total begreppsförvirring kring ”5G” kommer gälla, eftersom förkortningen används för varje typ av uppgradering av 4G-näten.

Men det intressanta är att hastigheterna börjar bli sådana att de är fullgoda alternativ till de fasta anslutningarna. Inom inte allt för många år kanske det känns lika vansinnigt att få sitt bredband via ett uttag i väggen som det idag känns att koppla in en telefon på det viset.

/Linus (@LinusLarsson)

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar