Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Så blev det med iPhone 5S (och 5C)

Här kommer en rapport om gårdagens Apple-evenemang för nya lyxmodellen iPhone 5S och färgglada budgetluren iPhone 5C, som uppföljning till spekulationsinlägget.

Alla hade rättvisande spåkula och det blev just en presentation med fokus på det mobila, och utvecklingen på datorsidan (som jag själv tycker är mycket mer intressant att babbla om i detalj) får alltså vänta. Den enda riktiga överraskningen var tre låtar av Elvis Costello på slutet. Varför han var där, mer än att han och Apple gillar musik, fattade jag aldrig men kanske var det för att fyra av (What’s So Funny ‘Bout) Peace, Love, and Understanding i riktning Vita Huset?

Annons

iphone_5s

Så till kejsarens nya, snygga kläder! Det var inget revolutionerande som visades upp, men ett visst habegär väcktes ändå. Här kommer en sammanfattning punktvis av det jag fann viktigast med iPhone 5S, som ju var den som bjöd på teknisk innovation:

• Första mobilen med 64-bitars processor, A7, som ska dubbla prestandan från förra generationens lurar, och sammanlagt sedan den allra första iPhonen är 42 gånger snabbare. Jag är inte helt hundra på hur det följer förlängningen av Moores Lag men det känns kvickt om man betänker att A6 kom för ett år sedan. Det är samtidigt bara en dubbelkärning processor, medan Samsung Galaxy 4S kommer ha en fyrkärnig. Jämför specifikationerna här om du gillar tekniska detaljer. Hur dessa två vägval yttrar sig i prestanda är jag inte tekniker nog att sia om.

• Ett chip kallat M7 ska ta hand om all rörelsedata, vilket låter som en smal sak, men ska i alla fall möjliggöra nya typer av tränings- och andra appar som använder sådant och spar batteri jämfört med om vanliga processorn skulle jobbat konstant med detta.

• Kameran har fått större sensor, bättre lins, en tvådelad blixt som använder två olika färger beroende på omgivningen, och mycket förbättrad funktionalitet i mjukvaran. Däremot tar den fortfarande bilder med bara 8 megapixlar (vilket i och för sig teoretiskt sett nästan räcker till en sida i Café). Liksom i Sonys Xperia Z1 finns nu också burstläge. Man kan också skjuta slow motion med 120 bildrutor per sekund, och panoramafotografering ska funka bättre med utjämning om det råder olika ljusförhållanden i olika delar av bilden.

iphone_5c_touch_id_ios7

• Fingeravtrycksläsaren är inbyggd i hemknappen på framsidan. Fingeravtrycken sparas krypterat i ett separat chip i processorn och ska inte gå att komma åt på något som helst vis för Apple, NSA eller andra, det hänger inte med vid backup och sparas inte på någon server. Det kan också användas för att köpa musik och appar i stället för att mata in lösenordet, men omvandlingen från fingeravtryck till ditt (i telefonen sparade) lösenord ska då ske lokalt om jag förstått saken rätt.

• Batteritiden är ”lika bra eller bättre” som Apple säger, eller ”lika dålig eller bättre” som jag hoppas, som för iPhone 5 – 10 timmars wifi-surf, video och taltid låter bra i teorin. Vi får återkomma med test om ett par veckor.

• 5S kommer att finnas i guld, silver, och ”rymdgrått” vilket verkar vara samma som svart, med 16, 32 och 64 gigabytes minne. Släppdatum för Sverige kommer sannolikt bara dröja ett par veckor efter de första länderna där den släpps 20 september, om det ska följa tidigare lanseringars mönster. Observera att iOS 7 släpps i hela världen den 18 september och då kan laddas ned gratis och installeras på alla iPhones från 4 och framåt. På bilderna ser ni lite av hur dess förenklade grafiska profil ser ut.

iphone_5c

Ska man kort sammanfatta iPhone 5C så har den samma teknik och A6-processorn som iPhone 5 (som utgår, medan 4S finns kvar som lågbudgetalternativ och blir gratis från operatörerna). 5C kommer finnas i fem färger som går igen i plasthöljet, knappar, detaljer och gränssnittet. Och det finns skal i samma färger plus svart som ger viss möjlighet till kustomisering enligt nedan. Att texten tittar igenom skalens hål var dock extremt fult, skämmes Apple!

Edit: Texten har redigerats efter uppgifter om en högre prislapp för en olåst 5C, som nu inte kan betraktas som billig. 

Nu återgår vi till ordinarie program.

iphone_5c_shells

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar