Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Runda och modulära datorspecialen fortsätter med Samsungs blinkande ArtPC Pulse

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-10-18 10:42  |  Lästid: 2 minuter
samsung_artpc_900px

Samsung ArtPC Pulse försvann lite i debaclet kring Samsungs explosiva mobiltelefon Galaxy Note 7 när den presenterades för ett par dagar sedan. Det är en dator som efterliknar den svarta, runda Mac Pro designmässigt – men inte kan mäta sig med den prestandamässigt, utan är en dator för tämligen vanligt användande. Men den är intressant då den påminner dels om HP Elite Slice, i att den är en någorlunda modulär dator, och dels med sin högtalare i toppen påminner den också om HP Pavilion Wave som vi skrev om igår.

Det blå ljuset i mitten är en gimmick för att med olika pulserande färger visa om du fått ett mejl, en notifikation från Facebook eller något chattmeddelande. Högtalartekniken sitter i den översta modulen och kommer här från Harman/Kardon i stället för Bang & Olufsen som i HP-fallet (eller åtminstone logotypen som trycks på skalet – om ni ursäktar hur cyniskt jag betraktar dylika samarbeten mellan dator- och ljudfirmor).

Tittar vi på komponenterna är ArtPC Pulse inte identisk med HP Pavilion, men bygger också på sjätte generationens Intelprocessorer (inte den sjunde som just nu rullas ut). Det ska finnas både i5- och i7-processorer (lite sämre, lite bättre, förenklat förklarat), 8 eller 16 gigabyte arbetsminne och 256 gigabyte SSD-lagring, och som tillval en 1 terabytes hårddiskmodul. Grafikkortet är ett Radeon RX460 från AMD, som bygger på deras senaste teknik men i ett ganska så prispressat lågbudgetutförande.

Priserna på Samsung ArtPC Pulse startar på 1 200 dollar, men vad det blir översatt i svenska kronor återstår att se framåt november då datorn ska börja säljas. Alla dessa udda formade och nytänkande datorer är i alla fall roliga att se, fastän de ofta kostar lite mer än de smakar.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar