Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Retrospecial: Nokiatelefoner vi minns

Microsoft tar ju över Nokia, en affär som nu håller på att slutföras. Digitalt passar på att titta tillbaka på Nokias historia, hylla de ofta vågade experimenten, och minns åtta personliga favoriter från den finska mobilpionjären!

Annons

nokia_2110_3310_ngage

Nokia 2110
1995
Första telefonen med sms och även Nokias första med deras klassiska melodi som ringsignal. Tjock, klumpig och ful med dagens mått men ett under av modern ingenjörskonst just då. Visst köpte man helst svenskt och Ericsson på 90-talet, men var ändå avundsjuk på vissa funktioner som finnarna var först med.

Nokia 3310
2000
Standard! Enkel, funktionell, kompakt och med Snake (!) såldes hela 126 miljoner exemplar. De ligger fortfarande i många byrålådor, fullt fungerande och med batteri som säkert ännu räcker i någon vecka.

Nokia N-Gage
2003
Nokias försök att kombinera telefonen med bärbar spelplattform. På grund av högtalarplaceringen fick den hållas vinkelrätt ut ifrån huvudet – ett faktum som resten av Caféredaktionen gärna hånade. Det kom en bättre uppföljare, QD, men under ett par ökända, delvis farsartade presskonferenser under E3-mässorna de åren i mitten av 00-talet stod det klart att Nokia inte var kapabla att ta sig an Nintendo på den mobila spelmarknaden.

nokia_7280

Nokia 7280
2005
Tidigt försök att slå sig in på modemarknaden med den experimentella, Tron-liknande läppstiftstelefonen. Kul men inte särdeles praktisk, då den saknade vanlig knappsats och man helst bara ringde sina kompisar. Mitt testexemplar flög bokstavligt ur fickan som en spole under vild snowboardåkning och ligger någonstans i Björnrikes backcountry.

nokia_n95

Nokia N95
2007
Kanske 00-talets bästa telefon, om man beaktar hur det såg ut på marknaden när den släpptes. Den perfekta kombinationen av gammalt och nytt, en smartphone utan pekskärm men med utskjutbart tangentbord och i princip all funktionalitet man kunde önska. Utvecklades något med N96, blev mer robust (och fick fullstort tangentbord i och med N97) men blev knappast bättre. Iphone-revolutionen hade startat och Nokia kunde inte hänga med de kommande åren då de vägrade Android med en ganska oklar strategi.

nokia_5800_n9_lumia1020

Nokia 5800 Xpress Music
2009
Jag kallade den då, bisarrt nog, för en iPhone-dödare. En billig, halvsmart telefon med Symbian-systemet och vinklad på musiklyssning, funktioner för att dela på sociala nätverk och sådant som många men långt ifrån alla gjorde 2009. Trög pekskärm på 3,2 tum, halvdassig kamera men ändå en rätt trevlig, tidig nöjestelefon.

Nokia N9
2011
Ett steg in i den nya eran och startade nya formspråket, men körde i stället för Windows det udda Meego-systemet som tyvärr inte blev någon större succé.

Nokia Lumia 1020
2013
Min favorit från deras nya Windows Phone-era. 1020 är gigantisk, excentrisk, tar svettigt bra bilder om man lägger manken till, och lirar in skarp video med bra ljud även i konsertsituationer.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar