Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Retroinspirerad kamera grym på selfies

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-05-12 12:33  |  Lästid: 2 minuter
Samsung_NX3000-Brown-1

Rubriken är både helt sann (om man ska lita på Samsung) och helt ironisk (från min sida). Krydda med egna citattecken om ni vill och behöver. Teknikbranschens numera totalt dominerande pr-floskel är att deras senaste produkt – mobil, kamera, padda, dator, brödrost, get – är ”grym på selfies!”

Sorry, Samsung, ni är absolut inte värst men ni är störst och råkade få klä skott för alla denna sura måndagmorgon. Det står ju inte ens ”grym” i ert pressmeddelande om NX3000, men andemeningen är densamma som i pr-budskapen från alla era konkurrenter: Köp pryl, ta selfies, få likes, upprepa.

Det är samtidigt ett sätt att prata med bönder på bönders vis (eller hipsters på hipsters vis). Att kallt räkna med att det enda som rör sig i den presumtiva köparens hjärna är fantasier om nya, självförhärligande självporträtt och att all annan teknisk bakgrundsinformation reduceras till lite finstilt på slutet.

”Grym på selfies!” är det nya ”20 megapixlar!”

Det är hånfullt och fördummande och säger rakt ut att köparna är obildade och bara begriper det absolut enklaste. Jag menar inte att det är korkat att ta en bild på hur man ser ut och lägga ut på nätet, men när det blir det dominerande försäljningsargumentet för en produkt är något lite skevt.

Senaste exemplet är alltså Samsungs kompakt-system-kamera NX3000 som syns på bilderna. Den har lite sådan där läderfinish som andra ”retroinspirerade” kameror (se där, tvåan på pr-floskel-toppen!) och en uppfällbar skärm som man kan se sin egen nuna i – och vinka till för att trycka av. Sedan kan man dela resultatet trådlöst med sina andra enheter (nummer tre).

Det är självfallet nyttiga funktioner, men det överdrivna sättet de marknadsförs på av alla teknikföretag i vartenda sammanhang får en att vilja pålspetsa sig på en Iskander-missil.

Skärpning, nynarcissister!

Ja, just det. NX3000 ska kosta 4 500 kronor och släpps i början av juni i svart eller vitt förutom det bruna utförandet som ni ser på bilderna. Såååå snygg, ju!

Samsung_NX3000-Brown-2
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-24 19:15