Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Recension av Microsoft Surface RT

 |  Publicerad 2013-02-18 14:28  |  Lästid: 4 minuter

Jag har redan skrivit en del om Surface RT. Trots det var Microsoft vänliga nog att skicka över ett testexemplar. Tänkte därför dela med mig av mina intryck nu när jag har umgåtts med Microsofts Ipad-utmanare i en helg.

Så här är det: Man vill verkligen tycka om Surface RT. Man vill tycka om den så mycket att det nästan gör ont. Men det slutar ändå i besvikelse och brutna löften. Låt mig förklara.

Utan tangentbord är Surface RT en surfplatta.

På utsidan är det här en av mina favoritprylar någonsin. Den är grymt snygg. Lite vassare, lite hårdare och lite mer industri än en Ipad, men ändå med samma gedigna byggkvalitet. Den känns rejäl och betryggande tung i handen. Skärmen är skarp och ljusstark, med klara färger och bra svärta. Netflix på Surface RT är en fröjd.

Grejen med Surface RT är alltså att den kan förvandlas från pekplatta till (nästan) fullgod bärbar dator med några enkla handgrepp. Man fäller ned skärmstödet (och njuter av det galet sköna, metalliska twaannnng-ljudet det ger ifrån sig), ploppar ned sin Surface RT på en bordsskiva och vips – en bärbar dator.

När det funkar är det magiskt. Man kan gå från att slösurfa i soffan till att skriva mejl eller sätta ihop en Powerpoint på ett par sekunder. Hela grejen känns väldigt mycket framtid. Som någonting hämtat ur en William Gibson-roman.

Med tangentbord är Surface RT (nästan) en riktig dator.

När det funkar alltså. För det funkar inte alls så ofta som man skulle vilja.

Den stora boven är operativsystemet, de två till synes oskydliga bokstäverna RT i slutet av namnet. Den här Surface-modellen kör alltså inte ”riktiga” Windows 8, utan en snålversion utvecklad specifikt för strömsnåla processorer av ARM-typ. Det finns ett par fördelar, som bättre batteritid och lägre vikt. Nackdelarna är desto fler.

För det första: Surface RT kan bara köra program som laddas ned från Windows Store (Microsofts motsvarighet till App Store), och  som kompilerats just för Windows RT. Utbudet är med andra ord skralt – Spotify, Instagram och Google Chrome är tre appar jag saknade direkt – och det är i dagsläget högst oklart om det någonsin kommer bli bättre.  Spotify finns för övrigt till Windows Phone 8 men inte till Windows RT, vilket sätter fingret på hur obegripligt spretig Microsofts nuvarande strategi är.

Windows Store är inte den öken som det ofta utmålas som: Surface har riktigt bra appar för Kindle och Netflix, bland annat. Värt att nämna är också Microsofts fingerfärgsprogram Fresh Paint, som gjorde succé hos mina vänner när jag tog med min Surface ut för en second opinion. Men utbudet är inte på långa vägar lika stort som på IOS eller Android.

Så här glada blev Calle och Sofie när de fick leka med Fresh Paint.

För det andra: Surface RT är seeeeeg. Lite för ofta snubblar den när man ska ladda ett program, trycka på en knapp eller skrolla på en webbsida. Ofta råkar man ut för små hack och små fördröjningar. Det är inget stort problem, men det bidrar till att helhetsupplevelsen saknar den där polerade, mjuka känslan som framförallt Apple är så bra på att få till. Min gissning är att det är ARM-processorn som ställer till det även här.

Allt det ovanstående sätter effektivt krokben för just det som Surface RT försöker vara. Den har färre appar än min Ipad. Den är seg som sirap jämte min Macbook Pro. Kvar blir bara en kompromiss, som visserligen är intressant på pappret men som i praktiken inte gör vad den ska. Surface RT är inte bra nog för att ersätta vare sig en bärbar dator eller en surfplatta.

Mitt råd till dig som sneglat på en Surface kvarstår: vänta tills Pro-modellen dyker upp i svenska butiker. Den är visserligen tyngre, dyrare och har sämre batteritid, men kör riktiga Windows 8 och är byggd på en betydligt mer kraftfull Intel Core i5-processor.

Microsoft är någonting riktigt stort på spåren här, det ska sägas. Idén om en kombinerad surfplatta och bärbar dator känns än mer  lockande efter en helg med Surface RT. Men för att blåsa liv i den visionen krävs någonting med betydligt större muskler, och betydligt färre kompromisser på vägen.

/Daniel

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 13:03