Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Recension av nya Sonos Play:5 – ljuvlig, mångsidig men dyr multiroomhögtalare

sonos_play5_1
Äntligen ett riktigt snyggt tillskott till Sonos-familjen av nätanslutna högtalare – som dessutom låter bättre än någon av deras tidigare modeller och gör det kul att lyssna på riktigt mycket musik i höstmörkret. Digitalt har testat högtalaren som släpps i butik den 25 november.

Annons

Nya Play:5 är Sonos största högtalare och släpps sex år efter föregående modellen, med ett högre pris på 5 400 kronor, men långt bättre ljud, snyggare finish och smartare teknik än tidigare. Det är en stor pjäs på ungefär 36 x 20 x 15 centimeter med sex högtalarelement: tre framåtriktade basar/mellanregister och tre diskanter riktade åt olika håll. De sprider ljudet fint i rummet med viss, men inte våldsamt bred stereoljudbild (i så fall får du köpa två stycken högtalare).

Högtalaren låter framför allt oerhört bra och fylligt på låg volym, men klarar också ordentligt starka ljudnivåer utan oskön distorsion. Knapparna på själva högtalaren är begränsade till en för att spela upp eller pausa samt två touchknappar för att ändra volymen. Genom att svepa ovanpå högtalaren med handen kan man hoppa till nästa eller tidigare låtar.

De finns i antingen svart eller vitt, med sidenmatt lyxig finish på det rundade bakstycket, och en svart front med 9 000 små hål och en enkel Sonos-logga – som händelsevis är ett ambigram och utläses likadant oavsett hur du ställer högtalaren.

sonos_play5_2

Högtalaren kan dels användas för att strömma musik från din telefon eller dator, dels direkt från någon internettjänst, eller via sladd från andra prylar. Denna mångsidighet saknas till exempel i deras minsta modell Play:1. Däremot använder Sonos inte bluetooth.

Via en 3,5 millimeters-kontakt kan vad som helst kan anslutas, till exempel din gamla stereoanläggning med dess radio, kassettdäck eller en tv. Att koppla en vanlig vinylspelare rakt in funkar inte, då behöver du ett RIAA-steg (finns billigt) eller dra signalen via en vanlig stereoförstärkare som i regel har den speciella förstärkning som krävs.

Men det ljud som skickas in i högtalaren kan du slanga vidare till andra Sonos-högtalare i hemmet, genom att fixa lite med deras app, och det är oerhört trevligt. Via sladden kan du också använda den som en helt vanlig sladdhögtalare från datorn för musikproduktion och spel.

sonos_play5_3

Installationen går på ett par minuter: anslut till nätverket, ladda ned deras app till din telefon och surfplatta (finns till Andoid och iOS) och programmet till din dator (Windows och Mac) och du är igång. Den senaste versionen av appen för iPhone och iPad kan även låta dig göra en kalibrering och avstämning efter hur ditt rum ser ur för att maxa lyssningsupplevelsen.

Det kallas Trueplay och man går runt och viftar med sin iPhone i någon minut för att ”mäta” rummet – läs mer om tekniken i vår tidigare förhandstitt. Trueplay gör tydlig skillnad, både för vår lilla Play:1-högtalare placerad på en hög bokhylla i ett litet kontorsrum med stora fönster, och för Play:5 i ett större vardagsrum med många dämpande möbler i rörig ordning. Däremot blev inte resultatet optimalt av att gå runt i varenda vrå av rummet, utan att mest söka av den större delen av manövrerbart utrymme. Man får köpa att det då inte låter lika perfekt fyra meter bort i ett hörn, i sängen där du ändå inte lyssnar.

För mitt rum plockade Sonos bort en del onödig bas, och fastän jag är basist till mer än hälften av mitt vakna liv, uppskattar jag att den är på sin väl definierade plats i ljudbilden, och inte mer. Vissa med överdriven brumfäbless bör se sig om efter andra märken eller justera sitt ljud med inställningarna i appen för bas, diskant och loudness.

Trueplay-justeringen kan från den 10 november göras för både Play:1, Play:3 samt både gamla och nya Play 5:an, och även vad det lider andra Sonos-högtalare.

sonos_play5_4

Sonos app kan, liksom många konkurrenter, spela upp internetradio via TuneIn, Spotify, Deezer, Soundcloud, Tidal och många andra tjänster. Apple Music-stöd ska enligt rykten vara på gång, men det kämpar alla tillverkare med. Har du musik sparad i telefonen och datorn kan du strömma den till högtalaren, använda internettjänsterna och allt sköts hyfsat sömlöst.

Man kan inte använda Spotify-appen för att spela musiken utan det måste gå genom Sonos app. Det går  att göra Sonos-spellistor från appen med Spotify-musik men det är omständligt, bättre är då att sköta om sina spellistor i Spotify och sedan lyssna via Sonos.

Sökningar kan vara lite väl bökiga då man behöver söka efter antingen artist, spår, eller album via olika flikar. Men du kan samtidigt söka efter t ex en artist låtar både i din egen enhet, på Spotify, Soundcloud med mera – vilket är utmärkt. Vissa egenheter med systemets uppspelnings-kö lär man sig leva med, men kan säkert irritera vissa.

Tyvärr är crossfade-funktionen för att smälta ihop två låtar fortfarande omusikalisk och oflexibel. Man vill ha en kort fade out på 2-3 sekunder i slutet av en låt och sedan snabbt in i nästa – som ofta börjar tvärt. Nu blir det en lång och såsig övergång mellan två låtar som inte på långa vägar låter proffsmixat. Att skriva en algoritm för att snabbt analysera en specifik låts start och slut och dynamiskt justera crossfaden därefter borde vara en baggis, kan man tycka.

* * *

Har du enbart en gammal mindre modell från Sonos är ljudet märkbart bättre, större och härligare. I såfall – om du har massor av pengar över – kan en ny Play:5 vara din nya favorithögtalare i hemmet och din gamla relegeras till badrummet, köket, källaren eller någon annan mindre viktig plats. Det är svårt att hitta en bättre multiroomhögtalare i samma prisläge, med samma flexibilitet, och nya Play:5 har snabbt blivit en av Digitalts favoriter.

* * *

Vad får du annars för 5 400 kronor?

libratone_zipp_zippminiDanska märket Libratone har nyss släppt Zipp (3 000 kr) och Zipp Mini (2 400 kr), två nya fina modeller som anammat vissa multiroom-funktioner. Gamla Zipp var deras bäst säljande högtalare och att de nu valt att nysatsa på just denna produktlinje är logiskt.

Du kan koppla ihop allt från två till sex högtalare enkelt via appen SoundSpaces, för att spela samma musik på olika ställen eller i stereo – du kan också spela olika musik i dem. De låter bra och med sin runda form sprider de ljudet jämnt åt olika håll i rummet. En fördel är batteridriften, som ska räcka till mellan 8-10 timmar.

Klarar också att spela musik från Apple Music, eftersom själva musikspelningen sker via AirPlay.

 

raumfeld_oneSFör ungefär 5 000 kronor får du Raumfelds multiroom-startpaket med två stycken av deras minsta högtalare One S – läs Digitalts test här!

De har ett lite basigare ljud och är självklart inte lika välljudande som en Sonos Play:5, eller en av Raumfelds egna större modeller, men de kan räcka för två mindre rum eller att ställas upp i stereo.

Dessutom ingår då en Expand, en liten dosa som ansluts till ditt nätverk och skapar ett separat trådlöst nät enbart för musikströmningen – med bättre räckvidd och tillförlitlighet i större hem, samt möjlighet att ansluta en usb-sticka eller hårddisk med musik och annan media som delas ut i nätverket.

Om man ansluter en Sonos-spelare med sladd till sitt nätverk eller kopplar in deras Boost-enhet så skapas då också ett separat nätverk bara för musikströmningen – enligt ungefär samma princip.

Det finns också många andra alternativ från Samsung, LG, Philips, Denon, Yamaha med flera. Har du redan någon annan Sonos-spelare är det bättre att fortsätta på den inslagna linjen.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar