Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Provkör din kärleksrelation med Renault och Raspberry Pi – grälar du stannar bilen

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-04-11 14:17  |  Lästid: 2 minuter
RenaultROL_meter

Renault har gjort ett experiment med en Raspberry Pi, en pytteliten dator, som de programmerat till en kärleksindikator och med en mikrofon läser av och analyserar ljudbilden i kupén. Datorn mäter ”kärleken” i bilen och om man samtalar i vanlig ton och är snäll och kärleksfull så får man lov att köra vidare. Om det däremot pratas i ett högt, upprört röstläge med gälla toner indikerar det dålig stämning och bilens gasvajer dras åt så att bilen saktar ned eller stannar.

Detta sker synkat med lanseringen av en ny Mégane-modell, och denna specialutrustade bil kan provköras av hugade par hos vissa återförsäljare. Projektet kallas Running On Love och idén bygger på att bilen är en avgränsad plats där man kan inte fly undan varandra medan man reser dit man ska. Av de relationer som tar slut gör 17 procent det på grund av bristande kommunikation – detta enligt en Sifo-undersökning som Renault låtit göra.

Hur kärleksindikatorn fungerar för människor som för normala samtal med brösttoner och mer engagemang än på mellanmjölksnivå, eller lyssnar på Slayer på väldigt hög volym medan de kör, får vi inte klarhet i.

Att gräla häftigt i bilen kan säkert påverka trafiksäkerheten negativt (ej undersökt, sunt förnuft), så ur denna aspekt är experimentet intressant. Kan detta bli en standardkomponent i bilar, för att ytterligare skydda eller kontrollera oss? Möjligen i en dystopi där vi alla är omslutna av såväl emotionella som fysiska krockkuddar och inget får vara farligt.

Läs mer om experimentet på www.runningonlove.se där du också kan ladda ned programvaran ifall du vill bygga din egen kärleksdator.

RenaultROL
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-06-26 13:58