Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

PR-floskler och bra nyheter från Apple

macbook_pro

Dags att sammanfatta intrycken av gårdagens Apple-presentation. Skalar man bort alla gorgeous, fantastics, incredibles, beautifuls och pr-truismer som att en processor, minne eller grafikchip är Apples snabbaste hittills (No shit! Verkligen? Inte långsammare alltså?) återstår ändå intrycket att det var en matig lansering av nya pryttlar där mjukvaran är minst lika intressant som hårdvaran. Du kan se hela rasket här om du så önskar. Min sammanfattning kommer här:

Annons

ipad_air

 

Förbättrade iPads
Mest uppmärksammade i eftersnacket var nog paddorna. iPad Mini fick överraskande både retinaskärm och A7-processor och övriga förbättringar som vi känner igen från senaste iPhone-lanseringen, som rörelseprocessorn M7.
iPad Air är nya generationens iPad, en fysiskt sett slimmad och fintrimmad toppversion för 4 400 kr (den tidigare modellen iPad 2 kommer att fortsätta säljas för 3 600 kr), och ja, klart det är deras bästa padda någonsin. Ja, 72 gånger bättre grafikprestanda än den allra första iPaden låter ju bra. Grymt för spel och sånt. Mer processorkraft möjliggör fler spår i Garageband, snabbare iMovie. Men frågan är ändå vem i den stora massan användare som först och främst efterfrågar mer-mer-mer prestanda?

OS X Mavericks
Nyheten som Mac-användare i praktiken kommer ha mest nytta av har kanske minst nyhetsvärde.
Att det nya systemet till Mac-datorer skulle släppas chockerade inte. Ej heller att det blev tillgängligt någon timme efter avslutad presentation, men däremot att det blev helt gratis. Visst, det har Apple råd att bjussa på, och det är rimligt att de vill att alla ska köra uppgraderat och utnyttja den senaste funktionaliteten.
Det är körbart ganska långt tillbaka i produktfloran och sitter du fortfarande med förrförra versionen Lion kan du också uppgradera med ett snabbt klick. Två timmars preliminärt testande ger vid handen: subjektivt lite snabbare på en Macbook Air av 2011 års modell, mer strömsnålt och flexibelt. Vi återkommer nog till nyheterna i detalj – kanske ett jämförande test med Windows 8.1 – men kort kan nämnas att också iWork och iLife uppdaterades och man direkt kunde ladda ned nya versioner av t ex Garageband, Keynote, Pages, iPhoto och ett smidigare iMovie.
Själva installationen kräver nedladdning av drygt 5,5 gigabyte, ett minimalt antal knapptryckningar och någon timmes tuggande så körs lämpligen igång vid läggdags. Det jag funderar mest över är färgmarkeringarna av dokument som numera blivit sökbara taggar för att du ska kunna kategorisera upp allt du gör. Att hitta rätt struktur och OCD-ordna 20 års arbete kommer att ta tid…

Uppdaterade Macbook Pro
Ja, det var på tiden. Nu med snabbare processorer, Intels nya integrerade grafiklösning, lite tunnare och lättare bygge. Helt normalt. Bra! Säkerligen de bästa bärbara datorer de någonsin byggt – fattas bara annars!
Bästa nyheten? Prissänkningar! 13-tummaren med retinaskärm och ssd-minne på 128 gigabyte kostar nu 12 000 kr och är då bara en tusenlapp dyrare än budgetmodellen med traditionell skärm, hårddisk och gamla grafikkrets (den finns det alltså inte ett enda skäl att överväga). Och 2 000 spänn dyrare än 13-tums Macbook Air. Batteritiden har också förbättrats till 8-9 timmar, i kombination med OS X Mavericks smartare programhantering. Jag kommer framför allt hålla koll på detaljerade prestandatester av de olika processorvarianterna och grafikchipen.

Nya Mac Promac_pro
En helt ny variant av proffsdatorn, med en cylinderform och de högsta specifikationerna av Apples produkter: sexkärniga Xeon E5-processorer på 3,6 GHz, dubbla AMD FirePro-grafikkort med mera. Det har gnällts över priset – billigaste modellen startar på 28 000 spänn utan skärm.
Å andra sidan är detta ingen speldator eller prydnadsföremål till ditt snofsiga hem. Det är en jobbdator med avskrivning på 5+ år, där din kringutrustning kostar från lika mycket till 10-20 gånger inköpspriset på en Mac Pro. En Red-kamera här, ett Neve-mixerbord där… Mac Pro är en nischprodukt, ett särintresse. Och ska så vara.
Det man kan ifrågasätta är design-vägvalet. Varför skrota den stora tornkonstruktionen med möjligheter att sätta i en massa extra tillbehör. Alla musikproducenter och filmklippare kan sätta sina PCI Express-kort i nån extern låda och stapla externa Thunderbolt-diskar – men var? Jo, i den där skrubben där den gamla Mac Pron troligen står och susar.
Behovet av en skrytig designpryl är lika med noll. Att ställa en Mac Pro på skrivbordet för att imponera på kunderna, är inte ”pro” utan idioti. Och det är ju inte Apples fel, men vägvalet är lite märkligt.
Nya Mac Pro ska släppas i december. Det som blir intressant är att höra film- och musikskapares detaljerade åsikter om dess pris/prestanda och vilken kringutrustning de kommer att behöva uppgradera. Här finns den officiella pr-sidan med den grundläggande informationen.

Jag är lekman på den detaljnivån, du är säkert smartare och har bättre åsikter. Så länge det inte blir Win/Mac-fanboi-krig är kommentarsfältet fritt.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar