Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Nu kan du förbeställa Playstation VR som släpps i oktober – billigare än Oculus Rift

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-03-16 12:07  |  Lästid: 2 minuter

PSVR
Sonys coola virtual reality-hjälm till Playstation gick från början under tuffa namnet Project Morpheus, men vid den riktiga lanseringen får vi nöja oss med Playstation VR. Lanseringen blir i oktober i år, vilket kungjordes under den stora pågående spelutvecklarkonferensen GDC, och sedan första publicering av denna artikel har svenska priserna blivit klara.

* * *

Playstation VR kommer att kosta mellan 4 700-4 800 kronor och kan förbeställas nu via ett par olika elektronikkedjor. Det har framkommit sedan den första upplagan av denna artikel. Amerikanska dollar respektive euro-pris är 400 av vardera valutan vilket motsvarar 3 250 och 3 650 kronor.

Som jämförelse ska Oculus Rift kosta 700 euro (som vi tidigare redogjort utförligt för här!), och HTC Vive 900 euro så i sammanhanget är det en billigare teknik. Däremot ingår varken den speciella Playstation-kameran, som kostar runt 600 kronor extra, eller PS Move – de små pinnarna för rörelsestyrning. Och givetvis krävs ett Playstation 4, som kostar mellan 3-4 000 kronor.

PS4_VR_2

Ett billigt VR-alternativ är Samsung Gear VR, som skickats med utan extra kostnad till dem som förbeställt nya, visserligen dyra telefonen Galaxy S7 (Digitalt återkommer snart med ett test). Samsungs Gear VR går att få tag i för 1 000 kr men kräver en Samsung Galaxy S6 eller S7-telefon för en anseenlig mängd tusenlappar, och andra system som HTC Vive och Oculus Rift kan kräva mer än din gamla dator klarar – summa summarum är att VR blir dyrt hur du än gör, om din maskinpark startar på noll.

Sony säger att 230 olika spelutvecklare jobbar med att ta fram spel och annat till Playstation VR, och uppåt 50 spel ska släppas fram till jul, bland annat en version av Star Wars Battlefront.

Jag har från teknikföretagen hört i 20 års tid att det är NU som virtual reality kommer att slå på riktigt. Först i år finns det någon som helst täckning för deras påståenden. Och krig mellan olika teknologier är alltid kul, så länge man håller sig på ett avlägset betraktande avstånd och inte dras med i den första köphetsen.

Så låt striden börja!

PS4_VR_1
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:56