Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Parrot Zik 3 har nästan allt: vräkig design, bra ljud och mängder av funktioner

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-02-19 08:05  |  Lästid: 3 minuter
parrot_zik_3_900px

Senaste modellen av Philippe Starck-designade Parrot Zik är också de bästa – konstigt vore det väl visserligen annars. Digitalt har testat dem under en månads tid och sammanfattar intrycken.

* * *

Du kan knappt få tag i ett par mer uppseendeväckande hörlurar. Parrot Zik 3 finns, förutom i de färger som visas här, även i en klar röd kulör samt med tre olika strukturer på kåporna. Bland annat en rätt överdådig ormskinns-finish. Genom olika knack och gester på högra kåpan svarar du i telefon, byter låt eller ändrar volymen vilket funkar hyfsat, men strukturen på kåpan gör att det inte blir så exakt som man skulle önska. De sitter hårt på huvudet, men inte obekvämt.

Ljudet är skarpt, tungt och ändå hyfsat transparent. Inte fullt lika bra, luftigt och levande som hos fjolårets bästa hörlurar: B&O Beoplay H7, men lite bättre än likaledes bullerdödande AKG N60 NC. Karaktären är snarare lite mer modern och kommersiellt anpassad, vassare och hårdare, men det kan också justeras i mycket hög grad med Parrot Zik-appen. Denna visar batteristatus, ger dig detaljerade equalizer- och rumsklang-inställningar för ljudet. Det finns även en rad olika förinställningar skapade av olika artister och dj:s. Och ägare av Apple Watch och Android-smartklockor kan också styra lurarna med en app.

parrot_zik_3

Batteritiden uppges till maximalt 18 timmar men så mycket har vi inte fått ut. Parrot Zik 3 är trådlösa på alla sätt och vis och trådlös överföring, liksom aktiv bullerdämpande teknik drar en del batteri. Parrot var bland de första att satsa på bullerreducering och den hör till de bättre vi testat, och stänger ute det allra mesta av omvärldens oväsen. Det är en teknik som är guld värd, för ditt välbefinnande och för dina örons hörsel. När batteriet är slut kan du givetvis fortsätta lyssna, via sladd, och utan bullerreduceringen. En nyhet är att lurarna kan laddas trådlöst mot en dosa (medföljer ej utan får köpas som tillbehör), men de är också kompatibla med olika Qi-certifierade trådlösa laddare.

Föredrar du att undvika bluetooth för trådlös lyssning så följer två väl tilltagna, tyginklädda sladdar med. En vanlig till din telefons, surfplattas eller dators hörlursjack, men också en usb-sladd för laddning och med den kan man även lyssna på musik från datorn medan hörlurarna laddas upp.

Hörlurarna har också sensorer som automatiskt stänger av ljudet när du tar av dig dem, och sedan sätter igång igen. Utomhus, med jacka med krage – eller om det beror på min beniga ansiktsform – så kan det dock hända då och då när man vrider på huvudet, att sensorerna feltolkar detta och stoppar musiken. Irriterande, men kanske ett problem som inte så många kommer att uppleva. Vid två tillfällen har hörlurarna också hakat upp sig och skjutit ut höga knäppande ljud, som bara kunnat åtgärdas genom att ta av ena kåpan och ta ut batteriet. Sådana barnsjukdomar borde inte förekomma hos ett par hörlurar som kostar 3 490 kronor. Bortsett från dessa problem är Parrot Zik 3 ett par förträffliga hörlurar med det mesta man kan önska i funktioner, komfort och design.

Betyg: Fiskegubbar-4

parrot_zik_3_beige
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:56