Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

OS-special: tekniken bakom hundradelarna

swiss_timing_longines_personnel

Med anledning av morgonens extremt rafflade störtlopp bjuder Digitalt idag på ett reportage om helt annan slags teknik än vi vanligen skriver om. Damernas störtloppsguld fick delas mellan slovenskan Tina Maze och schweiziskan Dominique Gisin, som åkte in på prick samma hundradel! Det är första gången det händer i OS, fastän de mindre medaljerna delats tre gånger tidigare, senast i Super-G i Nagano 1998, och dessförinnan i Albertville 1992 och Innsbruck 1964.

Annons

Man kan fråga varför, i denna hypertekniska och exakta tidsålder, mäts inte sportevenemang med ännu större noggrannhet? Digitalt har påpassligt nog träffat Longines och Swiss Timings tidtagarteam som jobbar med den alpina världscupen och OS i Sochi. Och vi chockades av hur analogt jobbet är!

Händer det ofta att åkare kör på exakt samma tid?
– Ja, det har hänt många, många gånger.

Men varför mäter man inte tiden mer noggrannt än i hundradelar?
– Det är FIS, internationella skidförbundets regler att vi ska leverera hundradelar. Men klockan i vårt rack, vår ”time base” levererar tid i tiotusendelar.

Om två tävlande slutar på samma tid, så är de officiellt lika, men ni här inne vet skillnaden?
– Ja, hehe, självklart! Men vi måste respektera reglerna. Vi får inte lov att avslöja vem som var snabbast. De delar på pallplatsen och prispengarna och så vidare.

swiss_timing_longines_timebase
Klockan. Egentligen djävulskt exakt.

Personalen på berget kommunicerar via headset och komradio, alla signaler och all kommunikation samlas i en stuga vid målområdet men i själva stugan råder strikt snackförbud, undantaget chefsmätaren som står i kontakt med tävlingsledningen.

Dels ska de olika resultattavlorna runtom i backen uppdateras, dels ska journalister och kommentatorer förses med data. En kille jobbar med att integrera tidsgrafiken i tv-sändningarna genom tävlingen och står i tät kontakt med programproducenten. Och givetvis levereras all data också för publicering på sajter och i olika appar.

Det är ett stressigt jobb. En annan herre som skött starten verkar inte ha hunnit äta på hela dagen, och det sägs att koncentrationen kan vara så hög att vid dagens slut bara kan rabbla startnummer och tid på den som vann.

swiss_timing_longines_tv
Här sköts grafiken till tv-sändningarna.

swiss_timing_longines_fotocellHur har jobbet ändrats de senaste decennierna med den digitala teknikens genombrott?
– Det sker tekniska innovationer, vi har till exempel en helt ny klocka, vår ”time base”. Mätningen sköts fortfarande med fotoceller, både vid start, mellantider och målgång (se bild till höger för startblocket). All vår utrustning har redundans, så vi har till exempel dubbla fotoceller överallt, en som backup.

Fortfarande skickas all data ned för berget med kilometervis med kablar. Hur mycket kabel går åt och är det inte väl bökigt?
– Jag vet faktiskt inte riktigt hur mycket, allt kablage från start till slut tillhandahålls av tävlingarnas lokala arrangör. Men för till exempel starten använder vi fyra linjer. Den huvudsakliga, en backup, en extra reserv och en för headset-kommunikationen. Mycket kan hända på berget, en kabel kan gå av. If all the cable is cut… is cut.

Men när tror ni att ni kommer gå över till trådlösa tekniker?
– Aldrig. Aldrig! Det finns så klart många trådlösa möjligheter men om man vill vara säker på överföringen så är kabel det bästa och säkraste sättet.

För en typisk världscuptävling krävs ett manskap på sex-sju personer beroende på tävlingsform. Samtidigt åker hela tiden fem olika team runt i världen parallellt. Redan veckan innan en tävling är de på plats för att rigga och testa utrustningen. Det påminner mycket om en rockturné med långa pass och mycket råddande, hela tiden on the road.

Swiss Timing är ett samlingsföretag inom Swatch-koncernen som är specialiserat på allt inom mätning av tid och annat vid olika typer av idrottsevenemang. De levererar mätutrustning, datorsystem och personal medan Swatch olika varumärken presenterar resultaten: Longines för alpin skidåkning, Tissot för cykelsport, Omega för friidrott och även för Sochi-OS, för 26:e gången.

Här finns lite mer info om tidsmätningen, på Omegas OS-sajt.

swiss_timing_longines_cases

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar