Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Orimligt dyra iPhone 6S är trots allt en av årets allra bästa mobiler

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-12-02 14:00  |  Lästid: 3 minuter

iphone6s
Bland alla smarta telefoner som släpptes 2015 chockerade inte årets iPhone på något sätt. iPhone 6S var varken överraskande i sin form eller revolutionerande i sin funktion – men pålitlig, extremt kompetent och dyr.

* * *

iPhone 6S är en av årets bästa telefoner med hyfsat många nyheter för att vara en S-modell. Dessa kommer vartannat år och bjuder på mindre justeringar av konceptet. Nästa höst är det i stället dags för en trolig större förändring med iPhone 7.

Senaste given är lite tyngre och tjockare än föregångaren, vilket bara är bra då 6S ligger fint i handen och är mer hållbar än tidigare. Den ska också vara mindre överkänslig för vatten, men behöver du en riktigt vattensäkrad telefon så ska du ha en Sony Xperia och inget annat.

3exempel_forcetouch_appstart

Apple är hittills rätt ensamma om sin tryckkänsliga skärm (Huawei kör också med det i sin toppmodell Mate S), men den används ännu inte i stor utsträckning och blir aldrig till en verkligt viktig del av vardagen. I Instagram kan man pressa hårdare på en användares namn, få upp en snabbvisning av dennes bilder och i appar som Mail och Safari finns liknande funktioner. Från startskärmen kan ett hårt tryck också ge vissa snabbval som synes på bilden ovan. En grym dold funktion som man upptäcker efter ett par dagar är att pressa lite hårdare på vänster sida av skärmen, för att bläddra och växla mellan appar.

Tyvärr saknar de flesta appar ännu stöd för tryckkänslig skärm, fastän det finns en del spel som använder tekniken på ett fiffigt sätt. Det är säkert framtidens melodi, men inte ett måste 2015.

ios9_multitasking_batteri

Batteriet och strömsparläget i iOS 9 gör att man kan fördubbla sin batteritid i vissa lägen. Kameran tar 12 megapixel-bilder, vilket är en 50-procentig ökning, spelar in 4K-video, vilket ger större möjligheter till efterbehandling. Du får också en smart selfie-blixt genom att hela skärmen tänds upp och resultatet är riktigt bra även i mörker. För skapande människor som främst har andra som motiv finns också optisk bildstabilisering för både foto och video i iPhone 6S Plus. Bra!

De två stora nackdelarna är storleken och priset.

Bär du vanligen inte kavaj och gillar tajta byxor så är 6S Plus alltför stor med sin 5,5-tumsskärm, medan den mindre modellen på 4,7 tum bara är normalt otymplig. Det är så det ser ut 2015 och bland Android-tillverkarna kallar man telefoner med 4,7-tumsskärmar för ”compact” eller liknande. Det hade varit önskvärt med en mindre iPhone-modell med goda prestanda, utan att ta flera steg tillbaka till generation 4.

Priset är extremt saftigt och gör att helhetsbetyget inte kan bli det högsta. 8 600 kronor för 64-gigabyte-modellen av 6S och 9 700 kronor för 6S Plus är tillräckliga pengar för att köpa en hyfsad dator samt en billig slit och släng-telefon. Att Apple erbjuder en aningen billigare modell med bara 16 gigabyte minne (utan möjlighet att bygga ut med sd-kort) är inte relevant. Det minnet kommer ta slut direkt om du inte enbart sysslar med strömmande musik.

Äger du redan en iPhone 6 är 6S en onödig uppgradering, även från en 5S i allt väsentligt om du inte behöver Plus-modellens jätteskärm och avancerade kamera. Eller måste ha en iPhone i nya, fula färgen rosa guld och vitt. Men har du en sliten 5:a kommer du märka stor skillnad i alla avseenden av ditt dagliga mobilbruk. Då är 6S är en kanoninvestering.

Betyg: Fiskegubbar-4

iphone6s_rosegold
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-12-07 15:44