Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Onsdagsappar: Köp&sälj på Facebook med Nybytt och upptäck blues på Spotify

Mats Rydström  |  Publicerad 2013-10-16 16:20  |  Lästid: 2 minuter
nybytt

Nybytt är en Facebook-app som låter dig köpa och sälja dammsamlande pinaler där du ju ändå redan sitter och glor medan världsekonomin går upp i rök, den eliminerar mellanstegen via Blocket, Tradera, Ebay und so weiter. Att sälja är gratis, gränssnittet är inte skitsnyggt men funktionellt på Facebook, och tjänsten finns också som mobilapp.

Den enda registrering som krävs är den sedvanliga: att godkänna att appen får snoka i dina Facebook-detaljer, och därefter kan du söka i ett tiotal kategorier och avgränsa till region. Man kan också gilla och dela annonser som man tycker är av allmänt eller vänners intresse. Det leder till ökad exponering och annonserna får lättare viral spridning – jag spår att många kommer att köpa/sälja med sina vänner via appen.

Affärer med främlingar görs mer personliga och eventuellt säkrare, då du ser vem personen är (eller vederbörandes barn/hund/get) och direkt chattar/mailar och gör upp detaljerna. Å ena sidan försvårar det bedrägerier, å andra sidan får du sköta betalningshanteringen själv.

Och kanske allvarligast: du lär lättare råka ut för ”snackare”…

Mer om hur det funkar finner du på deras sajt, www.nybytt.se, och här är länkar till Facebook-appen, till iOS-appen samt Android-appen.

bluesify

Då alla som håller på med blawgh tutar i sin egen trumpet med regelbundenhet tänkte jag inte vara sämre och göra (delvis) egenreklam om något helt annat som jag jobbar med när jag inte testar prylar. Veckans andra apptips är Bluesify, en ny app till Spotify, som som jag själv bidragit till med mina ansenliga kunskaper i ämnet.

Här kan du utforska den amerikanska bluesen med dess många regionala förgreningar från New Orleans och Mississippideltat till Chicago och västkusten, upptäcka Jesusälskande gospel-blues och knullsugen boogie woogie och jump blues, men också få en omgång kontemporär, brittisk, afrikansk eller latinamerikansk blues om så önskas. Nog tjatat, kolla in Bluesify!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 02:02