Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Olympus nya grymma actionkamera samt fem andra fotonyheter för sommaren

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-07-01 12:08  |  Lästid: 3 minuter

Sex nya kameror för sommarens olika lekar från actionsport, med Olympus och Sonys senaste stryktåliga kameror, via hipsterkameran som plåtar på papper till den som håller koll på barn och husdjur i bilen.

* * *

1. Olympus Tough TG-Tracker

Sommarens tuffaste actionkamera är helt klart Olympus nya, TG-Tracker, som dels klarar upp till 4K-video med 204 graders vidvinkel, dels samtidigt uppmäter höjd, djup, hastighet, position, g-kraft, temperatur med mera. Den är också mycket tålig, klarar fall på över två meter, 100 kg tryck, temperaturer ned till -10 och är vattentät till 30 meters djup.


Med alla sensorer innebär det att undervattensbilderna taggas med djup, temperatur, avståndet till dykets startpunkt, och vid hopp från höga höjder registreras g-kraft och allt annat du kan önska. Inbyggd wifi underlättar överföring av materialet, och dessutom medföljer olika linsskydd mot vatten och repor, pistolgrepp-handtag och selfie-spegel. Släpps under juli månad i svart eller grönt.

Pris: 3 800 kr

* * *

2. Sony FDR-AX53

En mer traditionell videokamera med fokus på hög bildkvalitet i 4K-upplösning, Zeiss-optik och optisk bildstabilisering.

Pris: 10 500 kr

* * *

3. Garmin BabyCam

Garmin-car_camera

En videokamera för övervakning av barn eller djur i bil, för dig som måste sköta allt med teknik. Med en räckvidd på nio meter är inte tanken att du ska lämna hunden i en varm bil och gå och handla – fel, fel, fel! Däremot funkar kameran i både i ljus och mörker, monteras lätt i en bur i bilens skuff, eller kanske i ett hästsläp, och kan därefter skicka vidare bilden till en av Garmins GPS-navigatorer, så att du hela tiden kan se att din kompis mår bra.

Pris: 2 100 kr

Garmin_babycam

* * *

4. Fujifilm Instax Mini 90 Neo Classic

fujifilm_instax

Den ultimata hipsterkameran, sommaren 2016. Retroinspirerad analog kamera i Polaroid-stil, som framkallar dina foton på ett par sekunder, och spottar ut dem på papper i stället för att lagra dem i något minne eller moln. Det gäller dock att du är säker på din sak vid plåtandet, då priset per bild blir runt 10 kronor. När idén vinner över intelligensen…

Pris: 1 800 kr

* * *

5. Zagg Now Cam

Zagg-Now-Cam

Beskrivs som en ”social videokamera” och har såväl 120 graders vidvinkellins som inbyggd högtalare, som strömmar musik från din telefon via bluetooth. Minnet klarar en halvtimmes video i halv hd (1080 x 720 pixlar) eller 1 600 stillbilder, men jag kan faktiskt inte riktigt komma på något klockrent användningsområde.

Pris: cirka 850 kronor

* * *

6. Sony HDR-AS50

Sony_HDR-AS50

Sonys senaste modell av sin lilla smidiga actionkamera påminner designmässigt om de tidigare, har undervattens-skydd som duger ned till 60 meters djup, men har fått standardfäste för stativ till skillnad från förut. Dessutom fler lampor för att indikera pågående inspelning, och bättre gränssnitt på skärmen, samt möjlighet att styra kameran från antingen en telefon eller en fjärrkontroll som fästs på armen. Filmar dock inte i 4K, utan bara i full hd i upp till 60 bildrutor per sekund, men har ett rätt bra pris.

Pris: 2 200 kr

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar