Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Ogooglebart är underbart

Språkrådet stryker ordet “ogooglebar” ur sin nyordslista. Det sedan Google, vars motto lyder “don’t be evil”, skickat fram sina jurister för att skramla med vapnen. Ordets betydelse skrevs som något “som inte går att hitta på webben med en sökmotor”.

Annons

Google ville att det enbart skulle syfta på att söka med Google, och inte med någon annan sökmotor.

Det är, givetvis, helt sjukt. Men inte särskilt förvånande. Google har en lång och ärevördig historia av att slå sig för bröstet som det fria ordets främsta förkämpe. Men också av att utnyttja andras namn och ägodelar i eget syfte, för att sen skita fullständigt i konsekvenserna. Låt oss titta på hur det brukar låta:

”Vi måste skydda våra tillgångar”, sa Googles jurister i sin kommunikation med Språkrådet. Samma sak sa alla de författare vars böcker Google bestämde sig för att skanna in och göra sökbara på nätet, utan att fråga först. Svenska Förläggareföreningen har kallat Google Book Search för världens största upphovsrättsintrång.

“We cannot participate in the practice of censoring information on the world wide web”, stod att läsa på Googles supportsida för den som ville plocka bort obekvämt innehåll från sökmotorn. Fram tills för ett par år sedan. Nu finns där istället en praktisk steg-för-steg guide för den som exempelvis anser sig ha blivit utsatt för ett upphovsrättsintrång. Och inga som helst ord om vikten av ett fritt internet.

Ett alldeles purfärskt exempel på bolagets storvulna retorik kring yttrandefrihet återfinns i denna debattartikel, skriven av Googles policychef David Mothander och publicerad på SvD Brännpunkt för ett par veckor sedan: ”Ett övervakat och stängt internet kommer begränsa handel, demokratisering och social utveckling. I ljuset av detta, vad kostar det ett samhälle att tumma på yttrandefrihet?”

Titta på de orden. Betänk sen att Google nu alltså skickat sina jurister på en svensk myndighet för att peta i vilka ord som ska få förekomma i det svenska språket.

Minns du den där kakan? Den man både vill äta och ha kvar? Den är lurig, den där kakan.

/Daniel (@danielg0ldberg)

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar