Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Nytt trådlöst ljud del 2/2: Jabra Solemate Mini testad + Harman Kardons turbin

Mer bärbart ljud, idag från Jabra och Harman Kardon. Ja, om någon missade det så testade jag danska Libratones nya Loop-högtalare, som jag tycker låter bäst-just-nu i den icke-batteridrivna klassen. De kräver ström men kan lätt flyttas runt i hemmet/på kontoret. Läs för all del den testtexten här!

Annons

Eller den om Marshall Stanmore för den som vill hävda sin rockighet, snarare än känsla för skandinavisk design.

jabra_solemate_mini

Jabra Solemate Mini Speaker

Höstens melodi är ju färger, från mobiler som Nokia Lumia 1020 till iPhone 5C, och Jabra hakar givetvis på med färgglada högtalare i rött, gult och blått. Eller svart för den delen, som ändå är den traditionella storsäljaren.

Jabras senaste och just släppta högtalare på bilden ovan är en minivariant av deras befintliga Solemate, storleksmässigt som två ciggpaket och ett skott Gammeldansk i ett gummiskal med räfflad sula (double-pun!). Den är givetvis batteridriven med upp till åtta timmars speltid och laddas via usb, musiken skickas antingen trådlöst med blåtand / NFC eller via medföljande sladd (som fiffigt nog fästs undertill i sulan när den inte används).

Ljudet är lite bättre än man kan förvänta sig av en så liten högtalare och funkar till dagligt lyssnande, mobilt Svtplay- eller TiVoToGo-tittande eller lättare utomhusbruk där den stöttåliga designen gör sig bra. Den har två högtalare och ett passivt element och grejar ständiga referensskivan Sunken Condos av Donald Fagen hyfsat, med ganska rikt mellanregister, stark och lite väl skarp diskant. På högre ljudnivåer blir det skränigt och ansträngande och inte alls med samma bastryck som den dubbelt så stora och dyra Bose Soundlink Mini (som jag håller för bäst i ultraportabla, batteridrivna klassen).

Men ändå inget helt dumt köp för bara 900 kronor. Betyg: Fiskegubbar-3

Här en Bose Soundlink Mini-bild bara för att påminna sig om att det fanns nåt som hette sommar.

bose_soundlink_mini

Harman Kardon Nova
Nova såg jag inte till på IFA bland alla deras andra högtalarnyheter men de har likt majoriteten blåtand och NFC-stöd för trådlös parning och ljudöverföring. Om JBL Voyager såg ut att vara inspirerade av rymdsonder och flygande tefat ser Nova mest ut som en turbin – asgrymt ju!

En 2,5-tumsbas, en passiv radiator och en diskant levererar frekvenser från 70 Hz, vilket inte är subdjupt (eller i klass med Libratone Loops 40 Hz) men okej för en mindre anläggning. H-K väljer att kompensera och knuffa på extrabas volymmässigt med en signalprocessor. Vill du inte köra via blåtand – vilket jag undviker när jag sitter still, litar inte på komprimeringen – finns både analog sladd-ingång samt optisk digital från hemmabio, Apple TV osv.

Finns i svart och vitt för 2 600 spänn och bör finnas ute nu. Återkommer med fler tips, men nu säger vi Helg Yeah!

harman_kardon_nova

 

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar