Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Nytt trådlöst ljud del 1/2: Sonos och Bose

Mats Rydström  |  Publicerad 2013-10-17 15:44  |  Lästid: 3 minuter

När Sonos Play:5 och Logitechs Squeezebox (om någon minns den) släpptes 2009 var marknaden för strömmande ljud ung. Nu rullar däremot en fullständig wifi-hifi-tsunami in, och det finns säkert ett tjugotal nya dockor och högtalare bara i sept-nov-spannet. Vi tar här en snabbtitt, idag och imorrn, på nyheter från några av de största tillverkarna.

sonos_play1

Sonos Play:1
Sonos då… Nya, hälften så dyra och som du ser nätta – dock inte batteridrivna – Play:1 kan lätt läggas till befintliga Sonos-nätverk, du kan skaffa två att ha som riktiga stereohögtalare eller som bakre surroundhögtalare i ett hemmabiosystem ihop med deras soundbar och subwoofer.

Sonos använder alltså en egen trådlös teknik via wifi, som kräver att en av enheterna agerar basstation och antingen måste anslutas med sladd till din router, alternativt att den trådlösa adaptern Sonos Bridge gör detta och sprider ljudet vidare till alla andra enheter. En sådan adapter kostar vanligen 500 spänn men kommer att ingå under julhandeln.

sonos_play1_room

Sonos Play:1 har ett minimum av knappar ovantill men en play/paus som du även kan hoppa till nästa spår med genom dubbelklick (bra på fezt), men lär oftast styras från en dator eller deras smartphone-app. Ljudet alstras av en diskant-tweeter och en som di kallert ”midwoofer” för bas och mellanregister. Exakt hur det låter vet jag inte än men hoppas kunna testa framåt den 29 oktober då den släpps i Sverige. Finns i svart eller vitt och kostar 1 800 kronor.

bose_soundtouch_20

Bose SoundTouch Wi-Fi
Boses senaste nyhet för att koppla samman olika högtalare i olika (eller samma) rum, eller utomhus, har liknande tänk som Sonos så ”ett helt nytt sätt att lyssna på musik i hemmet” är det ju inte som Bose påstår. Skillnaden är att varje enhet ansluts till Internet via ditt wifi och ingen brygga eller sladdkoppling krävs för en av enheterna. Du strömmar från datorer, mobila enheter (SoundTouch är Airplay-kompatibelt för Apple-prylar) eller lyssnar på internetradio direkt från enheten.

Med fjärrkontrollen som finns som tillbehör (bilden nedan) kan man starta internet-radio, spellistor eller andra musiktjänster med de sex programmerbara snabbvalsknapparna, och en app till Android, iOS och Windows Phone finns givetvis också. Det som syns på bilden ovan är mellanmodellen (fler högtalare med stöd för tekniken kommer också under vintern från Boses andra produktserier), med måtten 30 x 18 x 10 centimeter så det är storleksmässigt mer åt Sonos:5-hållet och en pryl som kan fylla ett större rum med ljud.

Släpptes i fredags och kostar 3 800 spänn. I morgon blir det diverse nytt från Jabra och JBL.

bose_soundtouch_remote
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 01:59