Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Elite Slice är ett supersnyggt modulärt datorkoncept från HP

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-10-12 08:29  |  Lästid: 3 minuter
HP Slice 900 px

HP Elite Slice G1 är en ny modulär dator, som precis börjat säljas, och påminner om fjolårets Acer Revo Build. Men HP satsar på mer kraftfulla komponenter och har en synbart genomgripande, seriös satsning på konceptet. Datorn påminner om en Mac Mini, och innehåller allt du behöver i en liten, snygg klump att ha på skrivbordet, ansluta till skärm, tangentbord och mus – men också kunna ta med dig hem eller ut på resan. Den mäter 16,5 centimeter och med en vikt på 1 kg så är själva basenheten i sanning portabel och lätt att flytta.

HP Slice all Modules

De olika modulerna som snäpper fast i varandra kostar från 1 000 kronor styck: Audio Module är givetvis en högtalare (näst underst), sprider ljudet 360 grader och har dubbla mikrofoner med räckvidd på fem meter för telekonferenser. Collaboration Cover (ej på bild) är en modul speciellt framtagen för att använda Skype for Business, ett pratprogram för telefonkonferenser, och med enkla, färgkodade touchknappar ovantill. ODD Module har hårddisk för backup och optisk läsare för cd och dvd. Nästa år kommer en modul med trådlös laddning för mobilen om man lägger den ovanpå toppen.

Priset på själva huvudmodulen (högst upp) som innehåller datorn i Elite Slice-konceptet, är ganska högt. De finns i ett par olika varianter med antingen en fyrkärnig i5- eller i7-processor, av Skylake-generationen (alltså förra årets modell, förenklat förklarat). Helt beroende på vad du ska använda datorn till kan den sistnämnda processorn göra ganska stor prestandaskillnad, eller nästan ingen alls, och prisskillnaden för detta är stor: 12 750 mot 16 120 kronor. Datorn använder Intels inbyggda grafikchip HD Graphics 530, vilket är helt okej, och har 8 gigabyte arbetsminne, medan lagringen är 256 respektive 512 gigabyte.

Priset kan verka betydligt högre än för Mac Mini, men då ska ni komma ihåg att Apples billigaste modell är en mycket grundläggande dator med låga prestanda, och det är först med tillval den blir brukbar (den sista riktigt köpvärda Mac Mini-modellen kom 2012). Låt oss emellertid drömma om att Apple lanserar en modulär Mac Mini – det vore i sanning fantastiska nyheter för alla Apple-nördar, och helt rimligt i dagens tekniska klimat där även deras snabba överföringstekniker som thunderbolt 3 skulle kunna möjliggöra avancerad grafik i en modul, jättestora hårddiskar i en annan!

HP Slice Ports

Strömknapp, väggström, nätverk, usb-c (som även räcker för strömtillförsel om du har en bildskärm av senaste snitt som du kan koppla en sådan sladd till), vanliga usb 3-kontakter, Display port respektive hdmi, och lås.

HP Slice Desk
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar