Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Nya trendiga tv-tekniken HDR och mycket annat från IFA 2015 lördag-söndag

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-09-06 14:58  |  Lästid: 4 minuter

1_suhd_funkturm
Mäktiga tv-upplevelser på lördagen på IFA 2015 – från LG, Sony, Samsung, Panasonic och andra mindre namnkunniga tillverkare, som alla talar om HDR-tekniken som ska ge bättre bild. På ljudsidan pågår samma utveckling med Hi-Res Audio, och bägge teknikerna har i princip en uppsättning villkor som gör att man i framtiden ska kunna lita på att man verkligen köper en bättre ljud- eller bildupplevelse.

2_samsung_montern

Samsung har som största företag också den största montern: ett helt hus, Citycube, med utställningshall i ett plan, mötesrum och lounger i andra. De satsar vidare på sin SUHD-teknik med nanokristaller och större möjligt färgomfång. Det görs genom att informationen som styr vilken färg varje punkt blir mer specifik, vilket gör att antalet färger tar ett språng från miljon- till miljardklassen (mycket förenklad förklaring).

panasonic_hdr

TV-branschen är lynnig och opålitlig och hittar hela tiden på nya tricks och tekniker för att sälja apparater. Alla tillverkare pratar i år om HDR, High Dynamic Range, som ger större omfång och bättre kvalitet. I flera jämförelser kan man se mer verklighetstrogna bilder, med fler nyanser i det mörka och ljusa, och klarare, nästan onaturliga färger. Ögat är vant att se en viss typ av bild på våra skärmar, och de nya nivåerna av detaljer känns ibland obehagliga, men det är säkert en vanesak.

3_lg_8k_tv_110inch

Mässans värsta tv? LG:s 110-tums konceptskärm med 8K-upplösning. Det är fyra gånger så mycket bildinformation som 4K och 16 gånger vanlig HD. Sjukt, men inget som säljs än på ett antal år.

4_marley_one_foundation

One Foundation, rejäl högtalare med mycket trä i ekfronten – och bas så klart – från Marley.

5_vifa_copenhagen

Snygga danska högtalare från Vifa, i tre storlekar: Helsinki, Stockholm och här Copenhagen.

6_samsung_gear_s2

Samsung Gear S2 är deras nya runda smarta klocka, som dock inte kör Android Wear-systemet som de andra utan Tizen. Genom att snurra på boettens ring navigerar man smidigt i klockan, utan att skymma skärmen med sina fingrar.

7_lg_watch_urbane_lux

LG var tidiga ute med en rund smartklocka, LG G Watch R, som vi inte var så imponerade av i fjol. Det var emellertid medan klockans Android Wear-system ännu inte kunde förstå svenska. Nyligen kom deras Watch Urbane ut, som ser ännu mer ut som ett riktigt armbandsur. Och nu kommer i en begränsad upplaga om 500 ex, LG Watch Urbane Lux, med 23 karats guldplätering och med en prislapp på 1 200 dollar.

8_technics_ottava

Technics är tillbaka som audio-tillverkare, och positionerar sig mer renodlat åt finsmakarhållet. Ottava är en digital musikspelare och högtalare som spelar otroligt fint och bjöd på lördagens bästa musikupplevelse i den storleksklassen.

9_yamaha_musiccast

Yamaha släpper sitt nya uppkopplade system MicroCast, med klassiskt stilren design trogen märkets rötter.

10_lenovo_vibe_p1

Lenovo släpper en del mobiltelefoner också under egen flagg, dock inte i Sverige där bara deras Motorola-telefoner kommer att säljas. Vibe P1 är deras satsning på extremt bra batteritid, med dubbelt så stort batteri som i många andra smartphones, med 5 000 milliamperetimmar, snabbladdning som ger tre timmars taltid på fem minuter, och ett bra pris på 280 dollar.

11_samsung_galaxy_s6_edge_plus

Samsungs senaste telefon, med det något krångliga namnet Galaxy S6 edge+, har mycket fin finish och den välvda skärmen visar sig vara praktisk för att visa notifikationer på den välvda kanten. På natten visas klockan där, mycket svagt, praktiskt om man är nojig över att försova sig men inte vill riskera störa sängkamraten.

12_audio_technica_atha5050h

Audio Technica AT-HA5050H heter denna hörlursförstärkare i retrostil. Denna ersätter det lilla obetydliga jacket i din dator, telefon och så vidare, och låter ganska mycket bättre.

13_teac_501

Teac har också finljud i retrostil med 501-seriens förstärkare, cd- och digitala musikspelare.

14_lg_rolly

LG Rolly – det ihoprullbara tangentbordet till telefoner och paddor som vi skrev om i förra veckan – visade sig vara riktigt trevligt att skriva på också. En eventuell svensk lansering med å, ä och ö är dock inte klar ännu.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 01:47