Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Nya surfplattor och 2-i-1-datorer som kommer i vår – en av dem med en fet projektor

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-03-04 08:50  |  Lästid: 3 minuter
Lenovo-TAB3-7-900px

Under MWC, Mobile World Congress i Barcelona i förra veckan lanserades inte bara de nio nya mobiler som Digitalt då rapporterade om i denna artikel, utan också ett par nya surfplattor och 2-i-1-datorer. Ingen kanske direkt är så sexig som vi hoppas att Apples kommande iPad blir, vilken enligt rykten kommer att lanseras i vår, men här finns rena budgetplattor för familjen och barnen, och en vass men tjock projektorplatta. Vi tar en titt…

* * *

1. En 2-i-1-pryl i budgetklassen

lenovo_ideapad_miix_310

Lenovo IdeaPad MIIX 310
En enklare 2-i-1-hybrid med Windows 10 och löstagbart tangentbord, för att fungera som såväl dator som surfplatta. Låg vikt på 580 gram, 64 gigabyte lagring och upp till tio timmars batteri är några av specifikationerna. En modell med 4G/LTE-mobilnätverk ska också finnas, till extra kostnad, liksom en med full HD-skärm i stället för en lägre upplöst standardskärm. Det är dock det låga priset som framför allt är tilltalande – en enkel dator för en liten peng. Annars finns bättre val att göra på andra håll.

Släpps i juni för 269 euro, motsvarande 2 500 kronor, men troligen blir svenskt pris med moms runt 3 000 kronor.

* * *

2. Surface-utmanare med smart skal

huawei_matebook

Huawei MateBook
En lyxigare 2-i-1-dator och surfplatta med Windows 10, som påminner kraftigt om konceptet som Microsoft lanserat med sin Surface (läs Digitalts test av Microsoft Surface Pro 4 om du inte är bekant med prylkategorin). Denna har sjätte generationens Intel Core-processorer, men bara av typen M vilket innebär att de saknar fläkt, är strömsnåla och har lägre prestanda än de processorer som sitter i mer kraftfulla bärbara datorer.

MateBook har ett tangentbordsskal av vad Huawei kallar miljövänligt, mjukt PU-läder, och en penna precis som Surface-plattorna. 12-tumsskärmen har upplösningen 2 160 x 1 440 pixlar, lagring från 128-512 gigabyte finns och vikten landar på 640 gram – vilket är drygt 100 gram lättare än Surface Pro 4.

Släpps under våren i två färger, silver eller guld, och kommer att finnas med olika prestanda från 800-1 800 euro. Tangentbord och penna tillkommer för 150 respektive 70 euro.

* * *

3. Fet projektorplatta för affärsmannen

zte_spro_plus

ZTE Spro Plus
Vi har sett Lenovo-plattor som Yoga Tablet 3 Pro med inbyggd projektor men ZTE tar konceptet i en affärsinriktning med nya Spro Plus. Plattan är tjock med 2,5 centimeter och har en projektor med 500 lumens ljusstyrka och kan projicera en bild på 80 tum på två och en halv meters avstånd.

Den kör Android och har antingen 8 eller 8,4 tums stor skärm, den senare av amoled-typ. Ljudet kommer från två högtalare om 4 watt vardera, och mikrofonerna kan plocka upp runda-bords-samtal upp till fem meter. Batteritiden ska uppgå till över 6 timmar, men pris och släppdatum är inte klart ännu.

* * *

4. Billiga och vattentåliga surfplattor

lenovo_tab3_8

Lenovo TAB3
Lenovo släppte tre surfplattor som alla kör Android 6 (Marshmallow) kallade TAB3, antingen med 7-, 8- eller 10-tumsskärm. De två förstnämnda, TAB3 7 och 8, är mest för privat bruk och även anpassade för barnfamiljer, med speciella barnlägen som ska göra det lättare för olika familjemedlemmar att dela på en surfplatta men hålla isär sina appar och övrigt innehåll.

De släpps i juni och kommer att kosta endast 119 respektive 149 euro (svenska priser ej klara). Den största, TAB3 10 Business, riktas till affärsanvändare och släpps i juli, pris ej fastställt.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 13:13