Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Playstation 4 Pro släpps 10 november – bättre grafik, ultra-HD och High Dynamic Range

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-09-08 12:25  |  Lästid: 3 minuter
PS4_Pro_900px

Igår presenterade Sony två nya modeller av sin konsol Playstation 4. PS4 Pro har högre prestanda än tidigare med mer än dubbla prestandan, ultra-HD-grafik och även väl tilltagen för deras kommande virtual reality-system Playstation VR. Flera spel visades också upp i ultra-HD och med High Dynamic Range (HDR), som breddar färgomfånget som kan visas och gör spelen mer levande.

* * *

Här är en genomgång av allt positivt och negativt med Sonys nya konsoler. På bilderna är den med två räfflor i fronten PS4 Pro och den med en räffla en ny slimmad version av den vanliga PS4:an. Sony angav igår endast PS4 Pro-priset som 400 dollar och euro, vilket snarare lär bli minst 4 000 kronor (men det är bara en spekulation av oss). Den slimmade PS4:an kommer att kosta 300 euro.

Bättre prestanda och grafik

PS4 Pro har fått en dubbelt så snabb processor, en åttakärnig AMD-processor som bygger på Jaguar-arkitekturen. Dess AMD Radeon-grafikkrets bygger på årets nya Polaris-teknik – som även används i hyllade grafikkortet AMD Radeon RX480 till PC-datorer.

Ultra-HD, jämfört med vanlig HD, innebär dubbla antalet bildpunkter på varje ledd och kräver mycket högre beräkningskapacitet hos datorn eller tv-spelet. PS4 Pro är tilltagen för att klara detta, samt virtual reality med Sonys Playstation VR, och de högre prestanda ska också vara positiva för vanliga tv-ägare som kan räkna med bättre flyt och grafik i sina spel.

Nya spel visades upp i ultra-HD

Några spel som visades inkluderade årets hittills bästa PS4-spel Uncharted 4: A Thief’s End och kommande krigsspelen Call of Duty: Infinite Warfare, Battlefield 1, snösportspelet Steep och Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands. Dessutom kommande sci-fi-spelen Horizon: Zero Dawn och Mass Effect: Andromeda. Kolla de nya filmerna här!

Alla PS4 får HDR samt nya appar

Genom en uppdatering av systemet kommer även äldre PS4-konsoler att kunna spela HDR-spel och filmer, om din tv också klarar detta. Detta ska ske med en uppdatering under nästa vecka. High Dynamic Range är en stor trend på tv-området och alla stora tillverkare inklusive Sony satsar nu stort på modeller som kan visa HDR-material.

Spelen behöver bara säljas i en version, oavsett om de köps på skiva eller online, så du riskerar inte att köpa fel.

Nya appar med HDR-stöd kommer också från Youtube och Netflix, samt för ultra-HD-upplösningen. Ultra-HD är mest meningsfull med stora tv-skärmar över 55 tum, men enbart steget till HDR är dock betydelsefullt för alla tv-tittare. Det finns stor problematik med två standarder och en myriad av tv-tekniker, men alla tillverkare satsar hårt på HDR både i vanliga HD-apparater liksom ultra-HD.

* * *

PlayStation_x2

Ingen Bluray-spelare för UHD-filmer

Till skillnad från Microsofts senaste Xbox One S, som redan är släppt, kommer PS4 Pro inte kunna spela upp de nya Bluray-filmerna med ultra-HD som börjat släppas i år. Oavsett vad streamingförespråkarna säger så blir det bäst, och mest tillförlitlig, kvalitet med film från en Bluray-skiva, eftersom streamingtjänster skalar ned kvaliteten om uppkopplingen inte räcker till.

Det är en helmärklig strategi, särskilt som Sony alltid drivit på Bluray-utvecklingen och även har en anseenlig filmdivision som släpper sådana filmer. En spelkonsol har alltid varit det bästa mest prisvärda och billiga sättet att på köpet få en mediaspelare. Det kan mycket väl vara så att tillverkningskostnaden för Sony är såpass stor att ett prispåslag skulle göra PS4 Pro mindre attraktiv för huvudsakliga köparna: spelarna.

Å andra sidan har Microsoft klarat detta. Xbox One S har stöd för HDR i filmer och spel, men stora skillnaden är att den inte har ultra-HD/4K-upplösning, så jämförelsen blir lite äpplen mot päron. Priset är 3 500 kronor för jämförbara Xbox One S-modellen med 1 terabytes hårddisk. PS4 Pro blir troligen lite dyrare.

Vi kanske kan hoppas på ytterligare en uppgraderad version nästa eller nästnästa år, eftersom branschen håller på att gå mot att släppa konsoler mer som mobiler – med gradvisa förbättringar snarare än radikala omgörningar endast vart femte år.

* * *

 PS4_2

Slimmad PS4 släpps 15 september

Redan nästa vecka släpps en slimmad ny version av PS4, som ersätter den tidigare klumpedunsen. Den nya modellen har samma specifikationer som originalet men är 38 procent mer strömsnål, en tredjedel mindre och fjärdedel lättare. Denna nya modell kommer att kosta 300 euro (svenskt pris ej klart, men multiplicera med minst tio).

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-13 15:02