Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Nya slimmade MacBook med revolutionerande pekplatta

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-03-09 21:28  |  Lästid: 3 minuter
apple_macbook_12_gold

Ljudlös, fläktfri MacBook med 12-tumsskärm blev en av kvällens stora nyheter då Apple bjöd in till en presentation i Kalifornien. Den börjar skeppas den 10 april i de tre färgerna guld, grå eller silver – som känns igen från deras telefonsortiment.

Det svenska priset blir 14 500 kronor för standardmodellen med 256 gigabytes lagring och en 1,1 gigahertz Intel Core M-processor. Det är dyrt. Denna nya processorteknik fann vi i likaledes fläktbefriade Lenovo Yoga 3 Pro (läs Digitalts test här) och innebär en knäpptyst dator, men med sämre prestanda än en Intel Core i7, som du kan få i din MacBook Air med 13-tumsskärm för bara en femhundring mer totalt sett.

Alla MacBook Air-modeller har samtidigt fräschats upp med nya processorer, ny grafik och snabbare lagring (i vissa fall).

apple_macbook_12_screen

Skärmen kallar Apple som vanligt för ”retina” och det översätts till 16:10-bildförhållande med 2 304 gånger 1 440 pixlar, och skärmen ska dra 30 % mindre ström än tidigare.

Tangentbordet fyller – liksom på gamla 12-tummaren från mitten på 00-talet – ut hela bredden på datorn vilket ger större tangenter. De har också fått en ny upphängning så att de är mer stabila i kanterna, samt individuell bakgrundsbelysning under varje tangent.

Musplattan är nu tryckkänslig vilket gör att du kan trycka lite hårdare på den för att snabbspola en film, få upp en karta över en adress eller ett wikipedia-inlägg på ett ord i en text. Som tre exempel på vad tekniken kan användas till. Denna typ av musplatta finns nu också på 13-tums MacBook Pro med retinaskärm.

apple_macbook_12_keyboard

Det nya, ännu tunnare skalet gör också att man skrotat alla kontakter samt SD-kortläsaren, och kvar blir bara två: hörlursuttaget högst upp till höger, och nya USB-C högst upp till vänster.

USB-C är både för laddning, för att koppla till en extern skärm, HDMI till tv:n, och ansluta gamla USB-tillbehör. Det innebär att du måste köpa till en eller flera nya adaptrar för att kunna ansluta gamla prylar, och exakt hur mycket man samtidigt kan ha inkopplat återstår att se.

Apple vill flytta fokuset till molnet, iCloud och ständig trådlös uppkoppling men om du ständigt får minnesstickor, har ett gigantiskt musikbibliotek på en extern hårddisk eller rentav använder och bränner skivor fortfarande så är det inte så säkert att detta är datorn för dig. Spelar du in musik med hjälp av en USB-dosa för att koppla in instrument så vill du inte göra det eller ha datorn ansluten till väggströmmen, eller en extra skärm.

En officiell adapter för både laddning, skärm och gammaldags USB finns för saftiga 79 dollar (dyrare än en Apple TV nu efter dess prissänkning).

Det känns orimligt och Apple borde redan tagit fram en kontors-hub eller dockningsstation i matchande färg med alla anslutningar man kunde önska. Denna text skrivs på en MacBook Air, ansluten till extern skärm, men en extern fysisk hårddisk via usb, och det andra usb-uttaget får alternera på daglig basis mellan: skrivare, minnesstickor, iPhone, superdrive för att bränna och rippa skivor.

Klicka här för att se de nya USB-C-tillbehören.

apple_macbook_12

Det finns också fyrare, snabbare varianter av datorn: 18 000 kronor kostar unset snabbare processor på pappret, 1,2 gigahertz, ochdå får man också 512 gigabytes lagring. Det är 3 500 spänn som känns lite odefinierade – och som köper ganska mycket långsammare hårddisk- eller molnlagring.

En ännu dyrare beställningsvariant ska också finnas med 1,3 gigahertz processor men inget pris går i nuläget att få fram om denna. Exakt hur dessa små decimaler uttrycker sig i faktiska prestanda lär säkert testas av ArsTechnica och liknande sajter i april.

apple_macbook_12_gray
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:58