Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Thunderbolt, externa grafikkort och laptopens framtid

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-04-23 10:32  |  Lästid: 3 minuter
nvidia_gtx_titanx

Nvidia GTX Titan X, ett av världens vassaste grafikkort, kostar över 10 000 kr – mer än en hel dator! Men det är inte specifikt vad denna text ska handla om. Med avstamp i vår smått gnälliga teoretiserande artikel om den nya Macbook-modellen är det på sin plats att sätta fokus på vad en teknik som Thunderbolt skulle kunna göra för den bärbara datormarknaden. Vi pratar om externa grafikkort!

* * *

Thunderbolt 3-standarden släpptes i juni förra året (läs Intels informationssida) och är en supersnabb överföringsteknik som möjliggör 40 Gbps (40 miljarder bitar per sekund) via de nya USB-C-kontakterna. Apple Macbook har en sådan kontakt men saknar stöd för Thunderbolt 3, medan några Windows-PC-tillverkare redan gjort detta. Till exempel Dell XPS 13 (samt XPS 15 som Digitalt testade i vintras).

dell_xps15_900px

Dell XPS 15 – en utmärkt Windows-baserad utmanare till Macbook Pro.

Varför är då detta viktigt?

Det hade nämligen kunnat göra 12-tums Macbook – eller vilken annan modern laptop – till ett så många gånger bättre köp, med tiofalt bättre prestanda vid de tillfällen då datorn används hemma eller på jobbskrivbordet. På resan är Macbook oslagbart liten, lätt – och tillräckligt bra för vad man måste göra på just en resa. Men i hemmet eller på kontoret skulle Thunderbolt kunna möjliggöra långt fler användningsområden.

Nyckeln till detta?
Ett externt grafikkort i ett separat kabinett.

För att klippa film och spela mer avancerade spel så är ett snabbt grafikkort nämligen mycket viktigare än en råsnabb processor. Sådana grafikkort är omöjliga att knöla in i en bärbar dator, då de drar många gånger mer ström, men med lite kreativt hemmasnickrande kan man faktiskt bygga en lösning för att ge sin befintliga, flera år gamla Macbook Air eller Macbook Pro sjukt mycket bättre prestanda (dessa har standarden Thunderbolt 2).

Det har förekommit prototyper på färdiga lösningar för externa grafikkort, men i nuläget måste man laborera lite på egen risk och det kan bli både dyrt och inte helt säkert. Läs till exempel mer om externa grafikkort här på Techrepublic som en första introduktion i ämnet. Visst, via Thunderbolt 2 tappar man en del prestanda mot vad grafikkortet skulle ha klarat om de suttit i en vanlig stationär dator – men vinsterna är ändå enorma.

thunderbolt3

Intels beskrivning av allt som Thunderbolt 3 klarar av.

* * *

Utvecklingen går dock oundvikligen åt hållet att snabbare överföring möjliggör mer modulära datorer och en öppnare, mer flexibel teknikmarknad. Är Intel rädda för den utvecklingen? Kanske. De har varslat över 10 000 anställda världen över, då efterfrågan på datorprocessorer överlag gått ned. Men de har ju själva varit med och lanserat Thunderbolt 3-tekniken och de och alla datortillverkare måste ju ha en strategi runt detta.

Hittills har vi fått se till specialiserade speldator-tillverkare som Alienware med deras Graphics Amplifier, och Razer med deras Blade Stealth-laptop och Core-kabinett. Dessa erbjuder ganska dyra men flexibla lösningar där grafiken sätts i separata lådor som ställs hemma på skrivbordet medan du har fullt dugliga enkla grafikkretsar i den bärbara datorn när du sitter på fiket eller flyget.

Detta möjliggör också att grafikkorten kan bytas ut år efter år för att datorn ska kunna hålla jämna steg med spelutvecklingen i många fler år. Det kanske är precis det som Intel inte vill.

Digitalt får anledning att återkomma i ämnet.

razer_blade_stealth_core

Razer Blade Stealth och Razer Core

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:56