Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

MacBook Air nu billigare och snabbare

macbook_air

MacBook Air har fräschats upp, men tyvärr bara lite, lite grann – med snabbare processorer och lägre pris. Liksom föregångaren, som släpptes förra sommaren, är det Intel-processorerna av Haswell-typ som gäller, och batteritid på 12 timmar för 13-tummaren och nio timmar för 11-tummaren.

Annons

Den beskedligt ökade processorhastigheten från 1,3 till 1,4 gigahertz i standardutförande resulterar enligt AppleInsider endast i cirka tre procents ökad beräkningskapacitet.

Att priserna har sänkts och den billigaste 11-tummaren nu kostar 8 500 kr och 13-tummarna startar på 9 500 kr är den bästa nyheten. Med dagens dollarkurs startar 13-tummaren på 6 550 spänn i USA, ifall du kan leva utan åäö och ändå har en resa planerad. Lyckas du få till en mellanhand som kan lägga en custombeställning med den betydligt mer kraftfulla i7-processorn, dubbla minnet på 8 gigabyte och en stor fast disk för 512 gigabytes lagring får du mycket för pengarna. Glöm ej att tulla!

MBA fick tyvärr inte någon större förändring som högupplöst retinaskärm eller bättre grafikkretsar, det är Intels integrerade grafik HD Graphics 5000 som gäller, vilket inte är någon höjdare för spel. Men det ryktas om en större uppdatering av MacBooks i höst, och den efterlängtade comebacken av 12-tummaren, kanske?

lenovo_x1_carbon_macbook_air

Nämnda grafik sitter i den Windows-utmanare vi testat under en längre tid: Lenovo ThinkPad X1 Carbon. På bilden nedan ser ni för övrigt hur lika i formatet de två datorerna är. Den senare har dock 14-tumsskärm, utan att bli nämvärt större, då MBA har en rätt fet kant runt sin skärm som känns överflödig. Lenovo kör med ”retina”-upplösningen 2560 x 1440 pixlar, samt en stor rad andra moderniteter som fingeravtrycksläsare, 180 graders vikbar skärm, och en otroligt skön finish.

Det är egentligen en bättre, mer robust dator men lider av styggelsen Windows 8, åtminstone i dess standardform bara ett mischmasch av halv genomförda idéer. Mer om Lenovo ThinkPad X1 Carbon senare.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar