Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Nya LTE-lurar från Huawei och Lenovo

lenovo_vibe_z

Digitalt väljer ut favoriter bland de nya mobiler som presenterades på CES. Vi återkommer till somliga av dessa när fler detaljer om dem dyker upp eller de är på gång ut i Sverige. Först ut två kinesiska LTE/4G-telefoner som kanske just då inte är så relevanta för den svenska marknaden ännu, men ändå intressanta som nyheter.

Annons

På marknader där LTE-nätet är det som gäller kommer de upp i 150 megabit per sekunds nedladdningshastighet – eller typ en miljard kronor i timmen med typiska roamingkostnader. Där jobbar för övrigt gammelmoderaten Gunnar Hökmark för övrigt inom EU för att åstadkomma ändringar. För Digitalt berättade han härförleden att det från 1 juli i sommar ska gå att surfa inom EU genom att koppla upp sig via den lokala operatören och slippa roamingkostnader. Inte gratis, men sannolikt mycket billigare än dagens roaming-trams.

Vilket också är jätteviktigt om vi i framtiden ska klara att inte helt knäckas av konkurrensen med betydligt mer framåtblickande tillväxtmarknader – som till exempel Kina. Nog om det, en passus. Prylar var det ja…

Lenovo_Vibe_Z

Lenovo Vibe Z
Vi kan börja med att avhandla Lenovos nya toppmodell, Vibe Z, en LTE-smartphone med Android som enligt deras representanter på CES tyvärr inte är aktuell för Sverige än på ett tag. Hindren är dock snarare affärs- än teknikmässiga, man kan köpa den i utlandet och använda som vanlig 3G-telefon i Sverige, men än på ett tag sker ingen aktiv lansering tillsammans med operatörer förutom i utvalda länder i Sydostasien, Ryssland och Mellanöstern. Där släpps den nu i februari för motsvarande 550 dollar.

Den upplevs som både kvick, med sin Snapdragon 800-processor på 2,2 GHz, men också lätt (147 gram, bara marginellt tyngre än lilla iPhone 5C) och tunn för sin storlek med 5,5-tumsskärm. Upplösningen är full hd i 1920×1080 pixlar och en täthet på 400 pixlar per tum. Sylvass och med mustiga färger!

Formen är lite anonym men med en skön finish som ligger bra i handen. 16 gigabyte inbyggt minne är lite snålt men kan vara ett medvetet val för att håller nere priset. Med blåtand version 4 är i och för sig sådan filöverföring inte bara en nödlösning så att man får väl tömma kameran ofta.

Vibe Z är en bra selfie-mobil, om man nu är intresserad av sådant. Förutom en ordinarie 13 megapixel-kamera med f/1.8-bländare för bättre ljuskänslighet, så är kameran på skärmsidan på hela 5 megapixlar och dessutom med vidvinkel på 84 grader så att man kan ta grupp-selfies på 3-4 pers beroende på hur små kompisar eller långa armar man har. Och det är väl roligare att vara nynarcissist i grupp.

Jag har själv lite svårt för mobiler uppåt och över 6 tum, men Lenovo säger sig ha förbättrat gränssnittet för att till exempel slå nummer enklare med en hand genom att tilta luren åt sidan. Detta har jag också sett i andra Android-telefoner så är nog inte unikt. Att svepa från toppen eller botten från skärmen blir också en för stor rörelse med en hand så man kan göra samma från mitten av skärmen. Sedan finns andra funktioner som kortkontakter så att man bara plockar upp den man ska ringa på skärmen och för telefonen mot örat för att ringa upp. Det funkar givetvis också att svara på det viset, liksom i andra Android-lurar.

Utöver det finns diverse foto-redigerings-funktioner för att till exempel retuschera bort folk ur en bild, men det får vi eventuellt återkomma till i ett riktigt test om luren släpps i Sverige.

Huawei_Ascend_Mate2_2

Huawei Ascend Mate2 4G
En annan ny kinesisk LTE-telefon är Huaweis nya Ascend Mate2 4G, med maffig 6,1-tumsskärm och extrastarkt batteri på 4050 mAh. Utan att direkt kunna ställa milliamperetimmar mot tekniska specifikationer och hur skärmens storlek påverkar batterikapaciteten vill jag säga att det låter bra! Lyssnar man bara på musik uppger Huawei att det räcker till 100 timmars speltid och för film ska det räcka till sex stycken, motsvarande nästan en hel flygtur till Las Vegas. Detta uppnås också med hjälp av en specialutvecklad strömsparfunktion.

Ascend Mate 2 4G har ett specialanpassat gränssnitt, Emotion UI 2.0, med liknande förbättringar för enhandsanvändning, och med Floating Window kan man köra flera program parallellt. För oss denna årstid finns även ett speciellt läge så att skärmen går att använda med handskar, vilket jag inte kunnat testa.

Liksom Lenovo Vibe Z är selfie-kameran på hela 5 megapixlar, den ordinarie kameran är också på 13 megapixlar (som även finns i till exempel Samsung Galaxy S 4) fast med f/2.0-bländare. Processorn är på pappret lite långsammare med 1,6 GHz, men jag utmanar dig att uppleva stor skillnad vid normal praktisk användning. Blåtand 4, inbyggda 16 gigabyte med utbyggnad på microSD-kort på ytterligare 32 är ytterligare nyckeldata. 202 gram är rätt tungt men den förklaras av stor skärm/batteri.

Som ni ser på skärmen kan man också med fördel ringa sin ”Emo Mamma”.

På Mobile World Congress i Barcelona i slutet av februari (som Digitalt eventuellt också kommer att besöka) kommer det eventuellt mer info. I kommande inlägg fortsätter vi med snabbtittar på ett par andra intressanta smartphone-nyheter från CES.

Huawei_Ascend_Mate2_1

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar