Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Nya femtumsmobiler från ZTE och LG

Mats Rydström  |  Publicerad 2013-08-13 13:44  |  Lästid: 2 minuter

Kinesiska ZTE släpper en ny lyxmobil i Sverige, ZTE Nubia Z5, en Androidlur med design av Stefano Giovannoni och en skärm på hela fem tum med 1920 x 1080 pixlar, precis som en hdtv. Av mobiler med 5-tumsskärm och superprocessorer med fyra kärnor (i detta fall en Snapdragon med 1,5 GHz, vilket på pappret/pdf:en inte är en så imponerande siffra) ska Nubia Z5 vara den mest slimmade på marknaden med en vikt på 126 gram och tjockleken 7,6 millimeter, vilket bland annat antenntekniken med en antenn som sprids ut över hela baksidan möjliggör.

13 megapixel-kameran har bländare f/2.2, lins från Konica-Minolta och du kan separat ställa in punkter i bilden var ljuset respektive fokus ska mätas. Tillverkaren uppger en taltid på upp till 15 timmar. Mobilen har även NFC för direkt överföring med andra prylar som också använder tekniken (huruvida den kommande iPhonen hoppar på tåget återstår att se.)

Släpps ”inom kort” och kommer då att kosta 4 500 kronor.

LG har också en ny mobiltelefon i toppskiktet: LG G2, den första i en ny serie med premiummobiler som visades i slutet av förra veckan. Det unika här är att skärmsidan är helt ren från knappar och bös, liksom sidorna, allt återfinns istället på baksidan. Hur detta kommer att kännas praktiskt är jag lite tveksam till men jag är ju asgammal och gillar boogie. G2 är i alla fall först med detta koncept, som föregåtts av en användarstudie som visat att det kan vara soft.

LG slår ZTE och brassar på med 5,2-tumsskärm som sträcker sig maximalt utåt kanterna, och med speciellt grafikminne ska den bli en fjärdedel mer strömsnål än tidigare (gäller ej för video) vilket summa-summarum ska ge tio procent längre batteritid än annars. Liksom ZTE har LG G2 en 13-megapixelkamera, men kan ävenspela upp superhögupplöst ljud – 24 bitar i 192 kHz, som mer extrema inspelningsstudior använder men som vid mix till cd-formatet blir 16 bitar och 44,1 kHz. Behovet av detta är lite oklart då de flesta i min bekantskapskrets inte ens vet var man ställer in rippningskvalitet i sitt musikprogram, men för Steely Dans Donald Fagen och Walter Becker är det säkert praktiskt på väg hem från ännu en petnoga studiosession.

Processorn är också en fyrkärning Snapdragon, som tickar med betydligt högre klockfrekvensen 2,26 GHz. En enklare, smart funktion är att man automatiskt svarar på ett samtal genom att ta upp luren och sätta den mot örat och under armrörelsen på en kritisk halvsekund sänks då ringvolymen för att skona hörseln.

Prislappen är inte bekräftad, men LG G2 lär enligt Mobil sannolikt släppas i Sverige i början av oktober.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 02:22