Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Nya businesskonceptet från HP och Microsoft med mobiler som funkar som datorer

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-03-05 09:43  |  Lästid: 4 minuter
HP-Elite_x3-Mobile-Extender

Windows i mobilen, kan det vara något? Ja, och nej. Innan jul släpptes Microsoft Lumia 950, deras nya telefon i toppklass, som med ett tillbehör kan användas tillsammans med en skärm, tangentbord och mus som en hel dator – med vissa både stora och viktiga begränsningar. Och i förra veckan tog HP konceptet ännu ett steg längre…

* * *

Microsoft har hattat hit och dit med Windows Phone, som var affärsmännens enda vän eller värsta fiende i de tidiga businessmobilerna, som också föregick iPhone-revolutionen. De kanske också var den enskilt den viktigaste faktorn som startade BYOD-trenden, ”Bring Your Own Device”. Det där när jobbutrustningen är så efterbliven jämfört med den vi använder på fritiden (iPhone, senare Android) att man börjar ta med sig privata prylar till jobbet för att öka produktiviteten.

Sedan ett par år är Windows Phone ett bra, men ganska lite använt och utmobbat operativsystem. Från början av december heter det bara Windows 10 och ser ut och fungerar ungefär likadant på en mobil, surfplatta eller dator, och gör det med den äran. Microsoft köpte Nokia för rekordpengar och fortsätter använda Lumia-varumärket, och den utmärkta kameratekniken tycks också ha gått i arv, men telefonerna heter nu Microsoft. Det är en tydlig satsning, men för vem?

Ett problem är fortfarande att så många appar inte finns till Windows, eller är så bra som till Android och iPhone – framför allt för vardagligt och privat bruk, nöjen och trams. Det går inte att snacka sig runt. Använder du Hotmail och Skype och Onedrive, visst! Då går allt bra, men om du framför allt lever ditt digitala liv utanför i stället för inuti Microsofts sfär så är allt enklare med Android-telefoner eller iPhone.

Här kollar vi på två nyheter, som främst lär tilltala affärsanvändare.

* * *

HP:s nya phablet byggs ut till laptop och desktop

HP-Elite-x3

HP Elite x3 är en ny Windows 10-mobiltelefon, eller snarare phablet, med 6-tumsskärm, som presenterades på Mobile World Congress i Barcelona i förra veckan. Det är också centrum i ett nytt allt-i-ett-koncept med tillbehör som en dockningsstation, HP Desk Dock, som kopplat till tangentbord, skärm och mus blir den en hel dator.

Tanken är att man med en enda enhet ska kunna uträtta sitt på kontoret såväl som på resan, med hjälp av programmet HP Workspace och nya Windows-funktionen Continuum.

Elite x3 har affärsmässig säkerhet och är vatten- och dammsäker, med trådlös laddning, ljud från B&O Play, en 16 megapixelkamera framåt och 8 megapixlar för att ta självisar. För den ännu mer prestandahungrige nämner vi att telefonen har Qualcomms Snapdragon 820-processor, 4 gigabyte arbetsminne, 64 gigabyte lagring som kan byggas ut med microSD-kort till två gigabyte.

Det kommer också en hel laptop som tillbehör, vilket kanske låter märkligt. HP Mobile Extender ser ut att vara en 12,5-tums ultrabook men använder tekniken i telefonen för lagring och är mest är som en gammaldags, ”dum” terminal.

HP Elite x3 släpps till sommaren men priserna är ännu inte klara.
Vill du läsa mer om konceptet? Besök hp.com.

* * *

Microsoft Lumia 950 – affärslur med bra kamera

Microsoft-Lumia-950-XL

De är dock inte ensamma om detta. Microsoft själva släppte före jul mobilerna Lumia 950 och 950 XL (bilden ovan), som var de första två telefonerna med Windows 10. Telefonerna har fin, men lite tråkig finish, 5,2 respektive 5,7 tums stora skärmar av mycket fin kvalitet – lite på batteriets bekostnad – en riktigt bra 20-megapixelkamera med 4K-videoinspelning och massor av annat fiffigt.

Men en Microsoft Windows-telefon säger ”business” med stora bokstäver och eftertryck, särskilt i ett sobert hölje, så de lär ändå inte lyckas sälja dessa till kids eller kreatörer.

Med en dosa som tillbehör, kallad Display Dock, ansluts den till skärm och andra tillbehör och gör telefonen till en begränsad Windows-dator som kan köra Office och lite annat nyttigt och sköta allt du kan göra med appar – dock inte riktiga fullvärdiga Windows-program. För det finns fortfarande en skillnad där mellan appar och program. Bara för att det ser ut som Windows på en stor skärm betyder inte att du kan spela Tom Clancy’s The Division.

Huruvida Continnum är en teknik som kommer slå är lite oklart. Det är lite som en Chromebook, man kan göra en hel del nyttiga saker, men ersätter inte på något sätt en fullvärdig dator.

Och när sådana till exempel heter Dell XPS 13 och till och med är snyggare, snabbare och billigare än motsvarande Mac så framstår en kombination med en slit-och-släng-telefon för en tusenlapp snarare som det smarta köpet om du vill hålla dig på Windows-sidan och få mycket uträttat både på jobbet och fritiden.

Lumia 950 kostar 6 000 kr, 950 XL 7 000 kr och Display Dock 1 000 kr och finns ute nu.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-17 16:32