Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Nya actionkameror: Sony, Garmin, GoPro

Blashyrkh-vintern låter tyvärr vänta på sig men det börjar ändå bli hög tid att planera vinterns snösemestrar och se över utrustningen. Här kollar vi in tre nya eller nygamla actionkameror som är extra lämpade för skid- och brädåkning och annan så kallad ”aktiv livsstil”.

Annons

GoPro_hero_3plus_black

GoPro Hero 3+ Black Edition
Äldst och standard, men i år i sitt dyraste utförande med ny f/2.8-lins, 25 procent bättre batteritid (enligt Gizmodos test) och bättre bildkvalitet överlag som följd av bättre mjukvara.
GoPro-kamerorna säljs alltså nu i tre prislägen där skillnaden inte är färgen utan filmkvaliteten. Förra årets 3 (utan + efteråt) White Edition för 2 490 spänn skjuter full hd, härefter kallat 1080p (1920×1080 pixlar) i 30 bildrutor per sekund (fps). Mellanmodellen 3+ Silver Edition för 3 290 kronor gör samma sak i 60 fps, och den dyraste modellen även 4k-video i lite långsamma 15 fps – samt i bättre flyt i 30 fps i den udda mellanupplösningen 2,7k. Black Edition tar också så klart bäst stillbilder, upp till 30 stycken 12-megapixlare på en sekund för att verkligen fånga vadsomnuhänder. Styrs med fjärrkontroll eller smartphone-app och ja, variationen i pris lämnar över lite till köparen att överlägga med sina specifika behov. Behöver du maximal upplösning eller bäst flyt?
Pris: 4 300 kr.

Garmin_VIRB_Elite

Garmin VIRB Elite
Garmins nya finns i två modeller med en tusenlapps skillnad, där Elite är den dyrare. Den har givetvis gps och wifi, en liten skärm på 1,4 tum, och en lins som de kallar för WideVü (rad!) och filmar i 1080p samt kan knäppa stillbilder på 16 megapixlar medan du filmar.
Garmin lovar upp till tre timmars batteritid vilket i sanning är mer än konkurrenterna. En funktion för just vintersport är att kamerans accelerometer känner av om du åker lift och då pausar och sätter i strömsparläge, eller om du åker utför och automatiskt spelar in. Med deras gratisapp för att klippa film kan man också lägga till gps-data som position, höjd och hastighet eller annan data som kan samlas in av prylar som använder ANT+protokollet, vilka kameran kan prata trådlöst med. VIRB Elite är vattentät till en meter som den är utan extra skal, men dykartillbehör finns också.
Pris 3 900 kr.

Sony_Action_Cam_AS30V

Sony Action Cam AS30V
Vi såg Sonys nya modell på IFA och den gjorde ett gott intryck med bra funktioner och framför allt en mängd tillbehör för montering på olika sportverktyg och även djur.
Det vattentäta höljet ingår och det mindre luftmotståndet än t ex GoPro och andra på-tvären-kameror kan också vara en faktor, men Sony har fått beröm för såväl batteritid som bildkvalitet. Den skjuter standard 1080p-video vid 60 fps och 12 megapixels stillbilder, så det handlar om prestanda motsvarande eller lite bättre än GoPro Hero 3+ Silver men ett par hundralappar billigare.
Kan likt de flesta andra actionkameror styras med smartphone-app och har ju självklart wifi och nfc-teknik för överföring. Billig och spännande utmanare som vi eventuellt beställer in för test när den sabla snön kommit.
Pris: 2 900 kr.

sony_action_cam_dog_harness

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar